Nagrađena tri najbolja idejna rešenja za novi most u Ivanjici

IVANJICA – Na konkurs za izradu urbanističko – arhitektonskog rešenja dela „Stare čaršije“ i neposrednog okruženja, odnosno idejnog rešenja novog mosta preko reke Moravice u strogom centru Ivanjice, koji je raspisala opština 1. marta pristiglo je 11 radova, a odabarana su i nagrađena tri.

Pobedničko rešenje je rad autora Stefana Nikolića.

www.arh.bg.ac.rs

www.arh.bg.ac.rs

www.arh.bg.ac.rs

“Kvalitet ovog projekta ogleda se i u tome što otvara dve mogućnosti izlaska na reku, uz formiranje dva vidikovca na dve obale. Uz novi most projektom se predlaže sasvim nov galerijski prostor koji otvara mogućnost povezivanja postojeće tehničke škole koja bi dobila novu muzejsku namenu. Uz to, navedeni izložbeni prostor ovaj plato odvaja od stambenih i pomoćnih objekata u pozadini, ujedno formirajući zasebnu kompaktnu celinu na celoj strani ulice”, navodi se u obrazloženju žirija.

www.arh.bg.ac.rs

Drugu nagradu za arhitektonsko rešenje osvojili su docent Miloš Komlenić, Borislav Petrović i Ivan Rašković, redovni profesori sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, arhitekta Nada Jelić i studenti Dezire Tilinger, Slaviša Berac i Maša Žujović.

www.arh.bg.ac.rs

Trećenagrađeno rešenje pripalo je Dragani Vasiljević, vanrednom profesoru Arhitektonskog fakulteta, sa timom koji su činili: Aleksandra Vulović, Zlatko Lončarević, Neda Markovski i Marijana Milanović.

Prvoplasirano urbanističko-arhitektonsko rešenje biće nagrađeno sa 180.000, druga nagrada je 120.000, a treća 60.000 dinara.

Sam konkurs je tretirao prostorno – kulturno istorijsku celinu od velikog značaja – segmet u zoni starog trga, gradske crkve, Kamenog mosta i Tehničke škole i prostor neposredno uz zonu zaštite, tako što predviđa izmeštanje saobraćaja sa Kamenog mosta, integrišući most sa crkvenom portom, starim trgom i pojasom reke, ali i na postojeće graditeljsko nasleđe oslanja konstrukciju planiranog novog mosta – 100 metara nizvodno od Kamenog mosta.

Usvajanjem urbanističko – arhitektonskog rešenja postaviće se koordinate kojima će se zaustaviti devastacioni procesi, a vratiti stari sjaj i pružiti trajna zaštita Kamenom mostu.

You may also like...