Nagrada užičkim urbanistima (VIDEO)

UŽICE – Plan detaljne regulacije „Stari grad“ u Užicu osvojio je drugu nagradu na 28. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu.

Planom je obuhvaćeno područje leve i desne obale reke Đetinje, čije su granice definisane parcelama na kojima se nalazi spomenik kulture Stara hidrocentrala „Pod gradom“ na Đetinji kao i spomenik kulture Srednjovekovni grad.

Članovi stručnog tima JP „Užice razvoj“ koji su radili na ovom planu kažu da je ovo za njih kao ustanovu, ali i za sam grad, izuzetno priznanje jer je reč o veoma važnom dokumentu.

„U kategoriji planske dokumentacije, na salonu u Nišu bilo je 27 radova, a naš rad je prepoznat kao dobar jer predviđa neke nove kulturne sadržaje“, objasnio je direktor JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović i dodao da je za ovo preduzeće, ali i sam grad, ova nagrada veoma značajna pogotovo ako se ima u vidu da su bila predstavljena 154 rada među kojima i oni iz Afrike, Ruande i Kine.

Ovo nije prva nagrada koje je Užice razvoj dobilo za svoja urbanistička rešenja, ali im je ovo priznanje u Nišu veoma važno jer je ispred njih samo Beograd koji ima čak 100 zaposlenih.

„Ponosni smo što smo sa kolegama iz Kragujevca i Kraljeva učestvovali u izradi Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije, koja je na Salonu u Nišu dobila Gran pri“, objasnila je Ruža Penezić, koordinator za urbanizam JP „Užice razvoj“ i podsetila da je ovaj dokument posle Ustava i Prostornog plana najvažniji dokument naše zemlje.

Urbanisti su imali težak zadatak da u plan uklope i zaštićenu okolinu utvrđenja, električnu centralu u Turici, Čitakovu stenu kao deo zaštićene okoline sa tunelima, sve katastarske parcele u okviru topografskog područja brda Veliko i Malo Zabučje i Bioktoš.

Urbanista Mila Arsović, koja je takođe bila deo tima, ističe dobru saradnju sa predstavnicima grada, Puteva i Železnica Srbije, ali i svim drugim učesnicima kojima je taj prostor važan. U plan su ucrtane staze, putevi i železnički koloseci koji se tu nalaze.

Urbaniste grada Užica već sledeće godine očekuju novi izazovi, a najvažniji je svakako izmena generalnog urbanističkog plana za narednih 20 godina kako bi se obezbedio dalji razvoj grada.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.