Nagrada užičkim urbanistima (VIDEO)

UŽICE – Plan detaljne regulacije „Stari grad“ u Užicu osvojio je drugu nagradu na 28. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu.

Planom je obuhvaćeno područje leve i desne obale reke Đetinje, čije su granice definisane parcelama na kojima se nalazi spomenik kulture Stara hidrocentrala „Pod gradom“ na Đetinji kao i spomenik kulture Srednjovekovni grad.

Članovi stručnog tima JP „Užice razvoj“ koji su radili na ovom planu kažu da je ovo za njih kao ustanovu, ali i za sam grad, izuzetno priznanje jer je reč o veoma važnom dokumentu.

„U kategoriji planske dokumentacije, na salonu u Nišu bilo je 27 radova, a naš rad je prepoznat kao dobar jer predviđa neke nove kulturne sadržaje“, objasnio je direktor JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović i dodao da je za ovo preduzeće, ali i sam grad, ova nagrada veoma značajna pogotovo ako se ima u vidu da su bila predstavljena 154 rada među kojima i oni iz Afrike, Ruande i Kine.

Ovo nije prva nagrada koje je Užice razvoj dobilo za svoja urbanistička rešenja, ali im je ovo priznanje u Nišu veoma važno jer je ispred njih samo Beograd koji ima čak 100 zaposlenih.

„Ponosni smo što smo sa kolegama iz Kragujevca i Kraljeva učestvovali u izradi Strategije održivog urbanog razvoja Republike Srbije, koja je na Salonu u Nišu dobila Gran pri“, objasnila je Ruža Penezić, koordinator za urbanizam JP „Užice razvoj“ i podsetila da je ovaj dokument posle Ustava i Prostornog plana najvažniji dokument naše zemlje.

Urbanisti su imali težak zadatak da u plan uklope i zaštićenu okolinu utvrđenja, električnu centralu u Turici, Čitakovu stenu kao deo zaštićene okoline sa tunelima, sve katastarske parcele u okviru topografskog područja brda Veliko i Malo Zabučje i Bioktoš.

Urbanista Mila Arsović, koja je takođe bila deo tima, ističe dobru saradnju sa predstavnicima grada, Puteva i Železnica Srbije, ali i svim drugim učesnicima kojima je taj prostor važan. U plan su ucrtane staze, putevi i železnički koloseci koji se tu nalaze.

Urbaniste grada Užica već sledeće godine očekuju novi izazovi, a najvažniji je svakako izmena generalnog urbanističkog plana za narednih 20 godina kako bi se obezbedio dalji razvoj grada.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.