Nagrada Radmili Gujaničić (VIDEO)

UŽICE -Osnivačica prve feminističke grupe u Zapadnoj Srbiji, “Ženskog centra” u Užicu, Radmila Gujaničić, dobitnik je nagrade za doprinos unapređenju prava žrtava nasilja nad ženama, koju dodeljuje Viktimološko društvo Srbije. Nagrada joj je dodeljena u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, koja traje do 10.decembra.

Rad dug više od dve decenije u užičkom Ženskom centru, krunisan je nagradom Viktimološkog društva. Radmila Gujaničić uspela je da ponovo podigne SOS uslugu u Užicu, koja je uz Sigurnu kuću, ranije postojala.

“Mnogo je teže na temeljima ruševina graditi nešto novo. Tako da sam ja zaista svesna toga koliki sam veliki napor učinila. Situacija nije bila sjajna iz više razloga u tom momentu. Ali Istambulska konvencija, za koju smo se mi zalagali, zajedno sa Autonomnim ženskim centrom, nam je davala taj podstrek i želju da i mi nešto uradimo u našem kraju za žene.“

SOS telefon u Užicu je nastao i zahvaljujući ženama iz politike. Godišnje, pomoć potraži više od hiljadu žena, kojima su na raspolaganju pravnica, psihološkinja i socijalna radnica.

„SOS telefon nije samo za žene iz Užica, jer je vrlo brzo postao regionalna usluga, jer su nam se javljale žene iz celog Zlatiborskog okruga. Zato smo pokrenuli zagovarački proces regionalizacije te usluge, da lokalne samouprave participiraju, a da žene sa čitavog Zaltiborskog okruga dobiju tu uslugu.”

Tokom proteklih 20 godina Ženski centar je radio na organizovanju žena, što je rezultiralo stvaranjem brojnih organizacija.

“Mnogo sam radila sa seoskim ženama i to je dosta važno. I uvek smo radili taj ekonomski program, koji je dosta doprineo u onom periodu kada su žene ostajale masovno bez posla, zbog gašenja industrije i godina života. To je bio period od 2000. do 2006.godine.”

Da bi ste radili sa ženama, morate mnogo toga da naučite, kaže Radmila Gujaničić, a njena najveća nagrada su, kaže, rezultati koje su zajedno postigle.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.