Nagrada OEBS-a kruna dosadašnjeg rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega (VIDEO)

POŽEGA-Nagrada “Ličnost godine”, koju dodeljuje Misija OEBS-a u Srbiji, ove godine je pripala požeškom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Priznanje im je uručeno za izuzetno angažovanje u oblasti unapređenja lokalne bezbednosti u saradnji sa institucijama Srbije i za reagovanje u vanrednim situacijama, pre svega na gašenju požara tokom letnje sezone.

Članovi društva nagradu vide kao krunu dosadašnjeg rada, a posebnu zahvalnost ističu Milošu Milenkoviću, iz Sektora za vanredne situacije, koji ih je pozvao da prezentuju rad društva predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji, što je presudno uticalo na dobijanje ovog priznanja.

„Gospođa Marija Makević iz OEBS-a je, posle naše prezentacije, rekla da je podsećamo na neke specijalce, u čemu se ogleda naš širok opseg delatnosti. Npr. u Vojvodini su uglavnom angažovani na gašenju požara strnjih useva, pa imaju manje aktivnosti na pretrazi terena ili spasavanju na vodi. To je verovatno i presudno uticalo na to da mi ponesemo ovu nagradu“, rekao je član društva, Dragan Đukić.

Društvo je obnovljeno 2015. godine i ima 18 operativnih članova. Kažu da za ovaj posao nije potrebno predznanje, ali je entuzijazam posebno važan.

„Od ovoga novaca nema. Žrtvujemo svoje vreme i svoja sredstva kako bismo napravili društvo koje može pomagati svojim sugrađanima, ali i sugrađanima drugih opština. Ovog leta išli smo i u Lučane, Novu Varoš…“ kaže predsednik društva, Nikola Tomić.

Nagrada OEBS-a za Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Požege
Foto: ZooMUE

Ovog leta učestvovali su na gašenju svih požara u okrugu, što im inače nije prioritetna delatnost.

„Ove godine akcenat je bio na požarima, ali je prethodnih godina bilo i intervencija zbog poplava, pretrage terena za nestalima, tehničkih intervencija, edukacije itd“, dodaje Tomić.

Ističu izuzetne odnose sa vatrogasno-spasilačkom jedinicom iz Požege, s kojom dele radni prostor, ali bi voleli da unaprede saradnju sa lokalnom samoupravom, s obzirom da im nedostaju čamac i odela za pristup vatri. Iz Slovenije su dobili tehničko kombi vozilo, a ostatak potrebne opreme kupili su sami.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.