Nagrada „Mina Karadžić“ bibliotekarki iz Užica (VIDEO)

UŽICE – Komisija Društva školskih bibliotekara Srbije dodelila je nagradu „Mina Karadžić“ bibliotekarki Ani Duković iz Užica.

Ana Duković je veliki entuzijasta u pogledu promocije profesije školskog bibliotekara i rada sa učenicima. Ona je pokretač raznovrsnih projekata za učenike, a takođe i autor brojnih radova, kao i tekstova objavljenih u stručnim i naučnim časopisima.

Njen doprinos afirmaciji rada bibliotekara u školama ogleda se i kroz mnogobrojna izlaganja na lokalnim, državnim, regionalnim i međunarodnim stručnim skupovima i konferencijama, kao i učestvovanjem u nacionalnim i međunarodnim projektima.

Učestvovala je na 48. Svetskom kongresu školskih knjižničara, gde je predstavila trenutni položaj školskih bibliotekara u Srbiji, aktivnosti na promovisanju rada školskih bibliotekara i ukazala na važnost rada u podsticanju čitanja, promocije kreativnosti i stvaralaštva, kao i razvijanja učeničkih kompetencija za celoživotno učenje.

„Nagrade uvek prijaju, drago mi je što je moj rad prepoznat na nivou Srbije. Posebno mi je drago što je i moja koleginica Mirjana Radovanović Pejović, sa kojom svakodnevno sarađujem, takođe nosilac nagrade „Mina Karadžić“ za 2016. godinu. Uprkos tome što, posle 15 godina rada, nisam zaposlena na neodređeno radno vreme, dobijam podstreka da istrajem u predanom radu i entuzijazmu koji ulažem u svoj posao“, kaže Dukovićeva i dodaje da školski bibliotekari doprinose popularizaciji knjige i čitanja, što se vidi po brojnim posetama učenika u biblioteci.

„Kroz planirane aktivnosti koje se sprovode zavisno od uzrasta, razvojnih potreba i interesovanja učenika, omogućujemo razvijanje njihovih kulturnih potreba i delujemo na vaspitanje mišljenja učenika. Ujedno ih ohrabrujemo da ispolje svoje umetničke potencijale, ali i steknu nova znanja i veštine, potrebne za 21. vek“, zaključuje Ana Duković.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.