Nagrada kritike za “Mesec (dana) na selu”

ZAJEČAR – Nagradu kritike za najbolju predstavu u takmičarskoj selekciji, na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ održanom u Zaječaru, dobila je predstava “Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Užice.

Pozoriste
Foto.NP Užice

Ova predstava je jedina u potpunosti odgovorila na zahtevne kriterijume koji se prvenstveno odnose na društveno relevantnu temu teksta, angažujuću dramaturgiju, autentičan rediteljski postupak i ansambl glumačku igru u kojoj nema slabog mesta, navodi se u saopštenju žirija okruglog stola koji je radio je u sastavu Jelena Popović (predsednica), Nenad Novaković i Igor Burić.

“Mesec (dana) na selu“ je pokazala upravo to – temu koja nas se svih tiče – poremećene intimne odnose u neskladnoj društvenoj hijerarhiji vrednosti; dramaturgiju koja je vešto prekomponovala originalni tekst i otkrila novi horizont za njegovu aktuelnost; inventivnu režiju koja je iznenađujuće svežim jezikom i eksplozivnom kreativnom snagom oslobodila sav socijalni i emotivni potencijal dramske radnje; glumu koja je oduševljavala svojom nesputanošću i uverljivošću, čak i kad se kretala van granica za ovaj tekst uobičajenog realističkog scenskog izraza. Još više od toga, predstava Narodnog pozorišta Užice je zahvaljujući svojim likovnim i muzičkim elementima osvajala nove nivoe značenja i bivala još ubedljivija u demonstraciji moći pozorišne umetnosti kao jednog od najvažnijih ljudskih iskustava u domenu kulture, saopštili su iz žirija.

 Jednoglasnom odlukom stručnog žirija festivala glumačku nagradu je dobila Vanja Kovačević  za ulogu Veročke vaspitačice u predstavi MESEC(DANA)NA SELU, I.Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.

 U obrazloženju nagrade stoji: dinamički,ekspresivno Vanja Kovačević je izbrusila lik mlade antagonistkinje koja pleni sva čula publike. 

Nagradu publike na festivalu “Joakim Vujić“ osvojila je predstava „San o zavičaju“ Ivana Velisavljevića, u režiji Milana Neškovića, Narodnog pozorišta Niš.

U takmičarskoj selekciji je prikazano ukupno sedam predstava.

DNEVNIK.RS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.