Nagrada Evropske asocijacije zelenih staza Užicu (video)

UŽICE-Evropska asocijacija zelenih staza dodelila je gradu Užicu nagradu u kategoriji izvrsnost za prvu zelenu stazu u Srbiji.

Nagrade za Zelene staze Evrope uručene su osmi put 28. septembra za vreme zvanične ceremonije u gradu Limeriku u Irskoj.

Sedam Zelenih staza iz Belgije, Portugalije, Španije i Irske nagrađene su kao primeri dobre prakse u Evropi. Ceremonija uručenja nagrada održana je u mestu Ader, grad Limerik .

Nagrade za Zelene staze Evrope ustanovljene su 2003. godine i od tada se uručuju svake dve godine.

Evropska asocijacija Zelenih staza imala je veliko zadovoljstvo da primi kandidature iz Austrije, Belgije, Srbije, Češke, Španije i Portugalije i želi da se zahvali svim kandidatima na kvalitetu  njihovog rada i na trudu uloženom u obezbeđivanju veoma značajnih informacija žiriju.

U ovoj, 2017. godini međunarodni žiri nagradio je projekte iz dve kategorije: „Izvrsnost“ i „Inicijative dobrih primera“, a dodelio je i jednu specijalnu nagradu žirija.

Žiri se sastao u Briselu 21. juna i u skladu sa propozicijama konkursa odabrali su 3 nagrade u kategoriji „Izvrsnost“ i 3 u kategoriji „Inicijative dobrih primera“, kao i specijalnu nagradu žirija namenjenu Zelenoj stazi koja je od posebnog značaja. Zadovoljstvo nam je da objavimo da su dobitnici nagrada:

Kategorija IZVRSNOST:

  1. Nagrada: Venban (Belgija, Nemačka, Luksemburg) predstavljena od strane Istočne belgijske turističke agencije iz Belgije

Za sjajnu 125 kilometara dugačku prekograničnu Zelenu stazu koja prolazi kroz 3 države (Nemačku, Belgiju i Luksemburg) trasom stare prekogranične železničke pruge. Zamišljena i razvijena kao evropski projekat saradnje Zelena staza je u kontinuitetu unapređivana još od njenog osnivanja 2013. godine usavršavajući njen već odličan početni ukupni kvalitet i značajno povećanu popularnost i broj posetilaca.

  1. Nagrada: „Prva Zelena staza u Srbiji“predstavljena od strane Grada Užica, Srbija

Za obnovu, kao Zelena staza infrastrukture visokog kvaliteta, koja se odnosi na prvih 5 kilometara trasom napuštene železničke pruge u klisuri reke Đetinje. Pristupačna je svima, uključujući osobe sa smanjenom pokretljivošću. Inicijativa, koja je obnovila koridor i omogućila pristup jedinstvenom prirodnom okruženju, nastala je zahvaljujući velikoj uključenosti lokalne samouprave. Karakterističan je i veliki porast broja posetilaca.

  1. Nagrada: Rio Minjo Zelena staza predstavljena od strane gradova Monsao, Valensa, Vila NovaiKaminja, Portugalija

Za visok kvalitet infrastrukture skoro 50 kilometara dužine pored reke Minjo, koristeći trasu napuštene železničke pruge proširenu stazama duž reke i lokalnim putevima. Minjo Zelena staza povezuje gradove, sela i prirodne predele, mnogi od njih su deo mreže „Natura 2000“, koja omogućuje lokalnom stanovništvu i turistima, uključujući i osobe smanjene pokretljivosti, pristup predelima izuzetne prirodne lepote. Ocenjena je veoma visoko od strane posetilaca.

 

You may also like...