Nadležne službe dočekale prvi sneg

UŽICE – Zimsko održavanje počelo je 1. novembra i trajaće do 15. marta, a prioritet su javne i zdravstvene ustanove, kao i linije gradskog i prigradskog prevoza putnika, ističe direktor JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović.

„Čišćenje se kao i do sada vrši po prioritetima. Kod prve grupe prioriteta obaveza je da ulice i putevi budu očišćeni u roku od 24 časa od prestanka padavina. Kod druge i treće grupe prioriteta taj rok je 48 sati“, kaže Maksimović.

U dogovoru sa gradskim rukovodstvom u program ovogodišnjeg održavanja puteva i ulica u Užicu uvršteno je još nekoliko putnih pravaca.

„Reč je o još jednom putnom pravcu u Lunovom selu koji vodi ka Požegi, zatim u Kačeru zbog potrebe privrednih preduzeća koja funkcionišu na tom području. Dodata je i Jelovogorska ulica, pa će sve ulice biti čišćene po utvrđenom planu koji podrazumeva prvi, drugi i treći prioritet održavanja“, rekao je Maksimović.

On navodi da osim navedenih biće čišćeni i putevi prema školama, vrtićima i drugim javnim ustanovama, a ove godine poseban akcenat biće prilazi ka Domu zdravlja, Dečijem i ATD dispanzeru, apotekama, Kovid bolnici u krugu kasarne i Zdravstvenom centru.

Realizovan je i tender za podizvođača ukoliko dođe do obilnijih snežnih padavina, kaže Maksimović i dodaje da je dogovoreno da komunalna policija više kontroliše vozila koja su parkirana na teritoriji grada. To se pre svega odnosi na ulice koje služba za održavanje JKP „Niskogradnja“ koristi tokom zimskog perioda kako bi bile prohodne.

On tvrdi da je postignut i dogovor sa JKP „Bioktoš“ kada je u pitanju pražnjenje kanti sa smećem tokom zime.

„Istovremeno radnici ovog preduzeća prvi put ove godine građanima koji lože isporučuju kese za odlaganje hladnog pepela. Sve ovo su važne komunalne usluge za naše sugrađane, pa sa druge strane očekujemo od njih da svesnije parkiraju automobile, odlažu otpad i isključivo hladan pepeo sipaju u džakove namenjene za to.“

Govoreći o čišćenju trotoara i drugih javnih površina Maksimović navodi da program obuhvata dve grupe prioriteta sa preko 40 lokacija.

„U programu se nalazi čišćenje i posipanje stepeništa u blizini škola. Ukoliko vremenski uslovi budu iziskivali u poslove održavanja biće uključena i sva ostala javno-komunalna preduzeća koja poseduju neophodnu mehanizaciju što se posebno odnosi na traktore“, govori Maksimović.

U skladu sa zahtevima sugrađana ove godine vodiće se računa po pitanju količine rizle na gradskim ulicama i ona će se nalaziti u ulicama u kojima je to neophodno. Posipaće se kontrolisano, ali po rečima direktora JP „Užice razvoj“ bezbednost građana je na prvom mestu. Rizla koja bude prosuta na ulicama biće uklonjena prilikom prvog prolećnog čišćenja.

You may also like...