Nacionalni park Tara obeležio četiri decenije postojanja (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – „Nacionalni park Tara“ obeležio je četiri decenije postojanja. Ovo područje, poznato širom sveta pre svega po Pančićevoj omorici, obiluje i drugim endemskim vrstama, koje su uspešno čuvane svih ovih godina, a cilj je da se sa time nastavi i u budućnosti.

Jedan od osnovnih ciljeva NP Tara za budućnost jeste pronalazak balansa između očuvanja prirode i njene dostupnosti ljudima. To će svakako biti izazov u eri masovnog turizma, gde i sam Nacionalni park beleži izuzetno visoke brojeve posetilaca.

„Mi u proseku beležimo između 200 i 250 hiljada posetilaca, a prošle godine je ta brojka iznosila i oko pola miliona, čemu je epidemija kovida značajno doprinela. Iskreno, ima tu i ljudi koji nisu po našoj volji i za koje se nadam da više nikada neće ni doći na Taru“, rekao je Dragić Karaklić, direktor JP Nacionalni park Tara.

Bogatstvo Tare ogleda se pre svega u biljnom svetu kojim raspolaže, koji osim Pančićeve omorike čine i brojne lekovite biljke. Ovom prilikom predstavljena je monografija o njima, koju je priredila Dragica Vilotić, kao i monografija o jubileju Nacionalnog parka, urednica dr Dragane Ostojić i Biljane Krsteski.

„Ako Tara ima 13.30 posto pod prvim stepenom zaštite, a evropski standardi takve zaštite su 20 posto, onda se može zamisliti u kojem rangu zaštite je Tara u odnosu na ostala zaštićena prirodna dobra u Srbiji“, izjavila je Dragana Ostojić.

Rođendanske poklone NP Tara uručile su kolege iz NP Una i NP Kozara, a slavljenici su zahvalnicama nagradili zaslužne pojedince i ustanove.

Tara
Foto: ZooMUE

„U međuvremenu sam došao da živim na Taru, tako da ću sigurno još jedno dvadesetak emisija snimiti na ovom području. Ostali delovi Srbije će morati malo da pričekaju“, rekao je televizijski novinar, Jovan Memedović, jedan od dobitnika zahvalnice.

Osim očuvanja prirode, Taru u budućnosti očekuje i borba sa nelegalnom gradnjom. U ovim poduhvatima, neće biti dovoljno samo oslanjanje na planske dokumente i na nadležne institucije, već je pre svega neophodno odgovorno ponašanje čitavog društva, od lokalnog stanovništva do posetilaca.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.