Na Zlatiboru održan prvi Festival dobrih ukusa (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je odžan prvi Festival dobrih ukusa na kome je svoje proizvode i delikatese, raznovrsna jela i pića predstavilo tridesetak proizvođača tradicionalne hrane iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Suhomesnati i mlečni proizvodi, med, rakija, slatka i kolači zamirisali su sa štandova domaćina sa Zlatibora,Čajetine, Bajine Bašte, Kosjerića, Užica, Prijepolja i Rudog.

„Proizvodim više vrsta sireva, glavna proizvodnja je na tradicionalan način tanka kriška. Imam kupaca sa Zlatibora i iz Beograda i želim da proširim listu“, kaže Bogdan Dosković iz Prijepolja.

Vladimir Simić iz preduzeća Podrum Simić iz Bajine Bašte smatra da bi turisti više voleli da probaju tradicionalne proizvode lokalnih prizvođača, a ne, naprimer, sir iz Vojvodine.

Dobre ukuse pred turiste doneli su iz svog podneblja i proizvođači iz Bogatića, Pljevalja, Bijelog Polja i Trebinja.

„Sve su ovo domaći proizvodi, sirevi, vina i likeri, a imamo i kozmetiku na biljnoj bazi“, navodi Nataša Šarenac iz Agrarnog fonda Trebinja Herzeg House koji već godinu dana okuplja male poljoprivredne proizvođače iz Trebinja.

„Mi tradicionalno pravimo sireve od kravljeg mleka koji se proizvode samo na severu Crne Gore, ovako ih je pravila moja baka, pa majka, sad tako pravi moja supruga“, hvali se Vučko Pešić iz Bijelog Polja.

Za spremanje tradicionalne hrane neophodno je i tradicionalno posuđe, a za to su zaslužni grnčari iz Zlakuse koji su zaštitili i izložili svoje keramičke proizvode: pekače za podvarak, pasulj i đuveč, šerpe za sarmu i paprike, sačeve za meso i pržulje.

U kreativnoj kuvarskoj radionici majstora iz hotela Mone, Zelenkade, Vip Case i poslastičarnice Fenix spremana je tradicionalna hrana zlatiborskog kraja na savremen način.

„Ovo je idealna prilika da povežemo Horeca sektor i proizvođače s obzirom da svi ovi ugostiteljski objekti troše upravo ove tradicionalne proizvode“, navodi direktor Zlatiborskog eko agrara Vladimir Bojović.

Festival je imao i humanitarni karakter, jer se kupovinom vaučera za konzumaciju hrane iz kreativne radionice pomagalo dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju Zračak iz  Čajetine.

 

You may also like...