Na Zlatiboru najmanje polena

ZLATIBOR-Edukativna tribina o uticaju alergenog polena na razvoj turizma na teritoriji opštine Čajetina prošla je veoma uspešno. Prisutni su bili referenti iz poslova zaštite životne sredine iz KJP „Zlatibor“, JKP „Vodovod Zlatibor“, đaci iz eko sekcije osnovne škole „Dimitrije Tucović“, predstavnici Turističke organizacije, kao i šira zainteresovana javnost.

 

 
Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za monitoring i stanje alergenog polena, je održala predavanje o uticaju alergenog polena na razvoj turizma na teritoriji Opštine Čajetina sa posebnim osvrtom na pogodnosti boravka na Zlatiboru. Uputila je zainteresovane o prisustvu alergenih biljaka, komparaciji sa rezultatima u Beogradu, kao i prevenciji od alergija.
 
Na teritoriji Zlatibora mere se koncetracije 24 alergene biljne vrste. Poseban je akcenat stavila na najrasprostraljeniju korovsku alergenu biljku Ambroziju koja stvara i najviše tegoba alergičnim osobama, kao i na prepoznavanje i sanaciju iste.
 
Prema rezultatima trogodišnjeg merenja, ljudi koji borave na Zlatiboru, borave u znatno zdravijoj okolini sa emitovanjem znatno manje količine polena nego u gradskim, urbanim sredinama, jer se čestice polena lepe za čađ i ostala zagađenja iz vazduha.
 
Prema rezultatima merenja višestruko su niže koncetracije od ostalih gradova u Srbiji, gde se sistematski prati koncetracija polena.
Zlatiborpress
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.