Na Tari uređeno 300 kilometara planinarskih staza (VIDEO)

TARA, BAJINA BAŠTA – Kada se udruže planinari i vojska nema tog posla koji se ne može završtiti, a to na delu pokazuju članovi Planinarskog kluba „Tara“ i predstavnici Ministarstva odbrane. Već četiri godine realizuju važne projekte koji podrazumevaju učešće planinara u vanrednim situacijama, ali i unapređenje turističke ponude na Tari.

Da bi Tara bila dostupna  planinarima, ali i rekreativcima i brojnim turistima bilo je neophodno urediti sve planinarske staze kako bi kretanje pre svega bilo bezbedno. U saradnji sa Ministarstvom odbrane realizovan je projekat „Na pravoj stazi“ i sada se bajinobaštanski planinari mogu pohvaliti sa oko 300 kilometara uređenih i markiranih planinarskih staza.

„Pokazalo se da je neophodno malo ozbiljnije održavanje. Naših 11 članova su postali licencirani markiranti i znali su da to urede kvalitetno“, kaže Nenad Lečić , projektni koordinator PK Tara.

Osim što očarava svojom lepotom, planinska lepotica Tara, koja je stanište mrkog medveda, ima i svoju ćudljivu stranu pa su se dešavale i nezgode sa tragičnim ishodom. U saradnji sa Ministarstvom odbrane planinari su usavršili alpinističke  tehnike, spasilaštvo i kanjoning, nabavili su opremu i čamce kako bi mogli da reaguju u nepredviđenim i vanrednim situacijama.

Sve ove aktivnosti obogaćuju  turističku ponudu Tare, ali utiču i na očuvanje životne sredine. PK Tara, osnovan pre sedam godina, ima osamdesetak članova koji pored redovnih aktivnosti rade i na uređenju planinarskog doma u Rastištu.

„Osposobili smo učiteljski stan, sredili spavaone i letnjikovac stalno dograđujemo“, navodi Mladenko Marić, predsednik PK Tara.

Planinari Tare ne odmaraju i već sada sa partnerima pripremaju novi projekat Via Dinarica Serbia, koji će formirati primarnu trasu kojom Zelena ruta Via Dinarica prolazi kroz našu zemlju.

You may also like...