Na Tari obeleženo 145 godina od otkrića Pančićeve omorike

TARA-Povodom  obeležavanja  dana otkrića Panćićeve omorike  na platou ispred Centra za posetioce na Mitrovcu otvorena je izložba „Biodivizitet slika reke Drine“. Izložba je nastala u sklopu realizacije projekta „SAVE“ – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu reke Drine“. Svi zainteresovani u narednom periodu izložbu mogu pogledati  svakog dana od 9 do 18 časova.

Pančićeva omorika je jedinstvena vrsta četinara, ime je dobila po srpskom botaničaru Josifu pančiću, koji ju je otkrio na planini Tari 1875.godine u selu Zaovine. Prirodno stanište Pančićeve omorike danas se prostire na uzanom području oko srednjeg dela reke Drine , sa obe stane između Višegrada i Bajine Bašte, i na još nekoliko izolovanih lokaliteta, jedan od njih je u blizini manastira Mileševa.

foto.nacionalni park tara

Zbog klimatskih promena danas je omorika ugrođena pa se može desiti  da za pedesetak godina potpuno nestane. Kako bi se sačuvala ova svetska retkost, ali i druge ugrožene vrste sliva Drine pokrenut je prekogranični projkat „SAVE“ u okvir IPA programa , koji se finansira iz pristupnih fondova EU

U sklopu ovog projekta biće precizno mapirana staništa omorike kao i njihovo trenutno stanje. Takođe će biti obavljene analize materijala na svim lokalitetima u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni. Što će omogućiti da se realno sagleda situacija, planiraju potrebne mere i aktivnosti ukupno 20 staništa Pančićeve omorike. Realizaciju prijekta prate i brojne obrazovne i promotivne aktivnosti kako bi se ukazalo na ukupno bogatstvo i raznovrsnost sliva Drine kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

foto.nacionalni park tara

Izložba se sprovodi u partnerstvu JP „Nacionalni park Tara“ i JP „Šume Republike Srpske“ uz podršku resornih ministarstava i zavoda za zaštitu prirode, instituta, fakulteta i ekoloških organizacija.

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.