Na Ponikvama demineri vade ostatke srpske vojne eskadrile

PONIKVE-Na aerodromu „Ponikve“ kod Užica nastavljeno je čišćenje razorenih kaponira pod čijim ruševinama je 1999. ostalo šest „orlova“ jugoslovenske ratne avijacije.

Zbog realne pretpostavlje da se u kaponirima nalaze i zaostale NATO bombe, kakvih je mnogo do sada nađeno širom aerodromskog kompleksa, čišćenje pažljivo sprovodi tim MUP-a za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Deminer na Ponikvama: Ruševine kriju zaostale NATO bombe

                                                                                                                                     Foto: Miloš Cvetković

Svih 20 kaponira na nekadašnjem vojnom aerodromu „Milosrdni anđeo“ je uništio – neke totalno, neke delimično. U njima je, pod kišom mina kojima je Alijansa zasipala „Ponikve“, ostalo šest „orlova“.

Proletos su očišćena dva kaponira, prilikom čega je izvučena olupina jednog aviona. Od preostalih pet kroz ruševine se naziru delovi krila i stajnih trapova.

– Jedan od tih kaponira je pretvoren u zgradu generalne avijacije a drugi je za sada samo očišćen. Preostalo je još 18 – kaže za „Blic“ Saša Savić, direktor vazdušne luke koja je za sada osposobljena da primi manje vazduhoplove.

Plan je da se svi kaponiri očiste, rekonstruišu, pripreme i stave u službu vazdušnog saobraćaja.

Saša Savić, direktor aerodroma "Ponikve"

                                                                                                                                                   Foto: Miloš Cvetković 

– Da ne bi plaćali privatnike, kaponire čisti ekipa MUP-a u skladu sa svojim vremenom i mogućnostima. Plan je da se do kraja ove godine očiste još dva ili tri, od kojih bi dva bila obnovljena naredne godine. Jedan od njih, pod uslovom da dobijemo donaciju EU, biće pretvoren u vatrogasno – spasilačku stanicu, a drugi u objekat za tehničko održavanje – napominje Savić.

Blic

You may also like...