„Na pola puta“ raznolikiji nego ikada (VIDEO)

UŽICE – Regionalni književni festival „Na pola puta“ po 16. put se održava u Užicu, u organizaciji Užičke gimnazije. Ove godine manifestacija je obuhvatila različite vidove umetnosti i komunikacije među mladima, prema kojima je prevashodno i usmerena.

Festival nazvan po mestu koje Užice zauzima na relaciji Sarajevo-Beograd obično se organizuje tokom aprila, ali je ove godine kasnio usled epidemije. Odziv mladih je više nego zadovoljavajući, ne računajući samo oko 40 učenika Gimnazije, koji su aktivni u organizaciji.

Posebno se kao važna ističe činjenica da se festival ponovo održava uz učešče sugrađana, a izvan uskog kruga Gimnazije, pošto je mladim ljudima važno da javnosti prikažu svoje programe kulture.

„Važno im je da oni steknu veštine i da se osnaže i da mogu svojoj sredini pokazati da je i to što oni rade kvalitetno“, kaže profesorka u Gimnaziji, Ružica Marijanović.

Program festivala je raznolikiji nego inače, obuhvatajući uz gostovanja pisaca i projekcije dokumentarnih filmova, radionice o medijima i izložbe likovnih dela. Jedna od njih je i „Bratstvo i jedinstvo“, Midhata Kapetanovića, koji je održao i predavanje zainteresovanim učenicima.

Foto: ZooMUE

„Veoma je lepo videti kako se mlade osobe interesuju ne samo za pisanu reč, već i za kompletni multimedijalni doživljaj, koji ide uz savremenu percepciju literature“, kaže Kapetanović, poznat po svojim radovima koji promovišu toleranciju objedinjujući likovne simbole neke prošle epohe, kao što su Vučko, Zagi i Pobednik.

Festival „Na pola puta“ održava se u Narodnoj biblioteci Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.