Na pola puta, 9. put u Užičkoj gimnaziji

UŽICE – 9. književni festival “Na Pola puta“ biće održan od 7. do 11. aprila u Užicu. Festival,  na kome će gostovati devet književnika iz regiona, održava se pod pokroviteljstvom Ministartva kulture, Grupe 484 i Grada Užica.

napolaputaDo sada je na festivalu učestvovalo 60 autora iz 23 grada, održana su 93 predavanja, 62 časa čitanja i 124 časa razgovora o književnosti.
 „9. festival će biti otvoren u ponedeljak, 7. aprila u 19 časova u Gradskom kulturnom centru  izložbom stripa Aleksandra Zografa, a zatim će biti prikazan dokumentarni film „ Dve škole pod jednim krovom“ i koncert grupe „Ubrzo potom“, kaže Nađa Lazarević, učenica 3. razreda Užičke Gimnazije.
„Specifičnost ovogodišenjeg festivala je prvo učešće autora iz Slovenije, Gorana Vojnovića, i čitanje dela na mađarskom jeziku spisateljice Ildiko Lovaš. Pored njih i stalnih učesnika Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, predavanja će držati  Maja Pelević, Dejan Ilić, Damir Šabotić, Robert Perišić i Saša Rakezić“, dodaje Aleksa Petković, učenik 4. razreda Užičke gimnazije.  
Osim autora iz regiona gosti festivala biće i srednjoškolci iz Vranja, Novog Pazara i Zrenjanina, članovi čitalačkih klubova u svojim sredinama. 
Idejni tvorci festivala,koji ima ozbiljan renome u okruženju i ubraja se medju pet najboljih književnih festivala u regionu su profesorka književnosti iz Užica Ružica Marjanović i književnik iz Sarajeva Nenad Veličković. 
„Naša ideja je bila da mladi ljudi u ovom gradu vide da postoji i drukčija književnost od one koja im se servira u školi, jer nije lako doći do te vrste književnosti. Danas kao rezultat održavanja ovog festivala imamo nekoliko sjajnig studenata književnosti, dramaturgije, novinarstva, a čitanje ovog štiva je u porastu i među učenicima tehničke i medicinske struke“, naglašava profesorka Marjanović. 
Večernja čitanja dela autora učesnika festivala biće na maloj sceni Narodnog pozorišta od 20 časova.
 ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.