Muzičko-scenska saradnja za „Smeh uprkos svemu“ (VIDEO)

ZLATIBOR – U užičkom kraju je posle skoro četvrt veka formirana amaterska pozorišna grupa. Teatar Inat je, posle premijernog predstavljanja sa komadom „Čudo u Šarganu“, udružio snage sa amaterskim pop horom G.L.A.S. kako bi se publici predstavio muzičko-scenskom izvedbom „Smeh uprkos svemu“.

Teatar Inat formiran je pod okriljem udruženja PrKOS, što predstavlja akronim za „proaktivnu kulturnu otvorenu scenu“. Ova pozorišna trupa sebe vidi kao svojevrsni poligon za ljude koji bi želeli da se bave umetnošću na neopterećujući način.

„U teatru je nekoliko nas sa ranijim iskustvom, što kroz amaterske teatre, što kroz škole glume, ili čak i školske predstave. Meni lično ova priča mnogo znači, jer sam se bavila glumom i pre četvrt veka, kada je u ovom kraju poslednji put izvedena amaterska pozorišna predstava“, kaže Ljiljana Janković, predsednik Upravnog odbora Udruženja PRKOS.

Kažu da su početne reakcije javnosti na obnavljanje amaterske scene u ovom delu Srbije više nego pozitivne.

„Lično mi je značio nedavni komentar iz Nove Varoši, posle naše predstave, gde je rečeno da je zahvaljujući nama grad ponovo izgledao kao pre 20 godina, sa tom energijom. Sama činjenica da se za prvu audiciju za naš pop hor prijavilo oko 50 ljudi, potvrđuje koliko je ova aktivnost potrebna ljudima u Užicu i na Zlatiboru“, izjavila je Angelina Jevtović, osnivač udruženja.

Za razliku od premijernog nastupa, zasnovanog u potpunosti na dramskim elementima, ovoga puta uz glumce je na sceni bio nedavno formirani amaterski pop hor, čiji naziv je takođe akronim izveden iz punog imena, Gromoglasni lokalni amaterski sastav.

Smeh uprkos svemu
Foto: ZooMUE

„Prvi put radim s amaterima. Svi oni se bave nekim drugim poslovima, a imam utisak da sve ovo deluje terapijski na njih“, kaže Marija Lazić, dirigent.

Članovi hora svoj ansambl vide kao jedinstvenu celinu čiji delovi harmonično sarađuju, o čemu govori i činjenica da je posećenost na probama iznad 80 odsto.

„Nisam uopšte imao predstavu o tome koliko nivoa neka pesma prolazi od nekog osnovnog ulaska u melodiju, pa daljih varijacija. Za dva meseca prošli smo dug put“, izjavio je jedan od članova hora, Marijan Čušin.

Iz udruženja kažu da prilikom izbora komada insistiraju pre svega na tome da oni budu vesele tematike, kako publiku ne bi dodatno opterećivali temama iz svakodnevice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.