Muzej u Sirogojnu kandidat za evropski muzej godine (video)

SIROGOJNO – Muzej “Staro selo” Sirogojno od 14. do 17. maja takmičiće se u Estoniji  na finalnom izboru za evropski muzej godine u konkurenciji 35 svetski  priznatih  muzeja .

 

Muzej iz Sirogojna nominovan je od strane Evropskog muzejskog foruma,na predlog Centralnog instituta za konzervaciju,kao simbol tradicije I narodnog graditeljstva,jedinstven na ovim prostorima.

“Nominacija je usledila zbog programa muzeja .Posetioci u Sirogojnu mogu da osete duh prošlih vremena I u autentičnom ambijenti vide kako je izgledao realan život stanovništva zlatiborskih krajeva u 19. veku”,kaže za Tanjug viši kustos muzeja u Siorogojnu Svetlana Ćaldović.

Ćaldovićeva ističe da je za nominaciju bila važna I saradnja muzeja sa lokalnom zajednicom.

“U oživljavanju muzejske postavke učestvuju domaćice iz zlatiborskih sela.One u autentičnom prostoru iz tog vremena  obavljaju sve poslove koje su radile tadašnje domaćiće.Imamo I demonstraciju starih zanata u okviru muzejskih radionica u kojima ,u procesu rada,mogu da učestvuju I sami posetioci”,kaže Ćaldovićeva.

Ovakva koncepcija muzeja na otvorenom svake godine privuče preko 40 hiljada posetilaca godišnje,među kojima je veliki broj stranaca.

U  “Starom selu” veruju da će I njihova prezentacija 15.maja pred žirijem u Talinu u Estoniji privući pažnju.

“Prezentacija je neobična,zanimljiva I razlikovaće se od drugih muzeja sigurno.Imamo specifičnosti koje nas čine jedinstvenim.Usmerićemo svoje predstavljanje na specijalnu nagradu za uključivanje lokalne zajednice u rad muzeja,koja se daje za interesantnu komunikaciju sa publikom I izuzetne veze sa ljudima u okruženju “,kaže Ćaldovićeva.

Ovaj muzej ,koji je osnovan pre 34 godine,prošle godine dobio je specijalno priznanje žirija Evropske nagrade za kulturno nasleđe za projekat “Kuće Zlatibora od 19. veka do danas”.Hoće li I u Estoniji biti nagrađen njihov rad znaće se 17.maja kada je zvanično proglašenje evropskog muzeja godine I dodela specijalne nagrade za primenu tehnologija u muzeju I za uključivanje lokalne zajednice u rad muzeja.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.