Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu širi kapacitete

SIROGOJNO-Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu na Zlatiboru, koji postoji još od 1979. godine i predstavlja izuzetno značajnu kulturno-istorijsku i turističku lokaciju, trebalo bi da bude rekonstruisan i dobije dodatne sadržaje.

Prema Planu detaljne regulacije muzeja koji je oglasila Opština Čajetina, a izradila firma AG biro doo iz Užica po nalogu investitora, Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno, cilj obnove i povećanja kapaciteta muzeja je očuvanje kulturnih dobara i podsticaj razvoja turizma u Opštini.

Muzej na otvorenom čini 50 objekata, koji predstavljaju bogatstvo arhitekture i razvoj kulture stanovanja zlatiborskog kraja.
– Muzejsku postavku trenutno čine dve zlatiborske okućnice i dvorišta sa stambenim i privrednim zgradama u kakvim su u drugoj polovini XIX i početkom XX veka živele zadružne seoske porodice. U okućnicama se nalaze po jedna zlatiborska dvodelna kuća, uz kuću su vajati, a domaćinstva imaju mlekar – pomoćnu zgradu u kojoj se priprema i čuva sir i kajmak, ambar- ostavu za čuvanje žitarica, košsalaš za kukuruz, kačaru sa kazanom za pečenje rakije, hlebnu peć, pčelinjak i mišanusušaru za voće, štalu – za stoku i svinjarac. Letnji stočarski stan se sastoji od dve kolibe u kojima su čobani boravili od proleća do jeseni i kućera – pokretne kućice. U blizini koliba je i kulača – primitivni stočarski stan kupastog obika. U Muzeju su predstavljene i tri zanatske radionice: kačarska (u kojoj se prave kačice, čabrovi, burići i kace), lončarska (za izradu zemljanih posuda na ručnom vitlu) i kovačka radionica – navodi se u dokumentaciji i dodaje da su desetine originalnih zgrada delimično preuređene i prilagođene potrebama i programima muzeja: Dvorana, Letnja pozornica, Prodavnica proizvoda starih zanata i biljnih proizvoda, Krčma i Konaci za smeštaj.

Konstatuje se da, uprkos tome što je od početka formiranja muzejskog kompleksa prošlo više od 35 godina, on još nije završen.

  • Foto: PDR screenshot/AG biro

Novim planom, prostor muzeja podeljen je na 6 celina.Prva celina
predviđena je kao upravno-izložbena, u okviru koje će biti izgrađeni, odnosno rekonstruisani dvorana i administracija, uprava, prodavnica, učionica, dve kolibe i otvorena pozornica.
Druga je predviđena kao smeštaj učesnika muzejskih programa, u okviru koje će biti postavljeni sledeći rekonstruisani objekti krčme, magacina i sedam konaka.
Treća će biti izložbena – seoska domaćinstva. U okviru domaćinstva 1 planirana je izgradnja i rekonstrukcija kuće, dve zgrade, pekare, mlekara, salaša i ambara. U okviru domaćinstva 2 to će biti kuća, tri zgrade, mlekar, salaš i dva ambara. Rekonstruisani objekat biletarnice biće postavljen na ulazu u kompleks iz pravca crkve, između dvorišta dva seoska domaćinstva.
Četvrta celina predviđena je kao izložbeno – zanatske radionice i ekonomski objekti, sa izgradnjom, odnosno rekonstrukcijom kačare, mišane, kovačke radionice, jagnjičara, štale, svinjca, salaša, kućice za čuvare i trafostanice.
Peta celina predviđena je kao stručno – obrazovna, a izgradnjom, odnosno rekonstrukcijom radionice i smeštaja učesnika programa, biblioteke, depo muzeja, kancelarije kustosa i stolarske radionice.
Šesta celina predviđena je za zelene površine (autohtone sorte voća, povrća i lekovitog bilja) i predstavlja deo postavke muzeja na otvorenom u smislu prezentacije uzgajanja autohtonih sorti voća (jabuke, šljive, orasi, kruške i trešnje), povrća i lekovitog bilja.
Planom je predviđeno i proširenje i eventualno natkrivanje parking prostora uz ekonomsko-servisni ulaz u muzej, kao i proširenje postojeće servisne saobraćajnice i njena završna obrada.
U planu su i priključci za vodosnabdevanje, gradnja fekalne kanalizacije, kao i rekonstrukcija elektroenergetskog sistema u obuhvatu plana.
eKapija,ZOOMUE

You may also like...