Muzej maketa na Zlatiboru (VIDEO)

UŽICE – Kućna zbirka aviona jednog Zlatiborca postala je, verovatno, najmanji muzej na svetu sa oko 300 eksponata na dva kvadratna metra prostora. Samir Aslani u avione se zaljubio još kao dečak i od tada ih sakuplja i o njima piše.

Kolekcija iz Drugog svetskog rata

Iako avioni nisu bila Samirova najdraža igračka, ljubav se rodila u šestom razredu kada su mu u ruke došle tri knjige o istoriji avijacije. Fasciniran njima počeo je da ih proučava, pravi, kupuje, a mnoge, koji su danas u zbirci, dobio je na poklon. „Već pet godina razmišljam o ovom muzeju i evo sada je ugledao svetlo dana“, rekao je za Agenciju ZOOM Samir Aslani, kolekcionar koji je odlučio da svoje avione predstavi i posetiocima Zlatibora.

Od 2007. godine sa predškolcima čajetinske opštine na radionicama pravi papirne i drvene makete aviona, a sve što zna o njima 2004. godine pretočio je u knjigu Lovački avioni u Drugom svetskom ratu. Plan mu je da oživi sećanje na jedriličarsku školu koja je postojala na Zlatiboru od 1934. do 1941. godine. „Na ovaj način oživela bi jedna manja poznata istorijska priča Zlatibora“, objašnjava Aslani.

Domaćin je spreman da odgovori na sva pitanja i prava je enciklopedija kada je reč o avionima, njihovoj istoriji i manje poznatim podacima o letelicama. Posetiocima se sviđa ova neobična postavka sa improvizovanom pistom i mnoštvom podataka.

Ako vas put nanese na Zlatibor  obavezno pogledajte najmanji muzej na svetu i upoznajte se sa istorijom srpske, ali i svetske avijacije. Od sledeće godine ovaj muzej možda postane i deo turističke ponude najlepše srpske planine.

You may also like...