Muzej ćirilice u staroj račanskoj školi (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Stara škola u selu Rača kod Bajine Bašte biće pretvorena u Muzej ćirilice. Ova ustanova još je u inicijalnoj fazi kreiranja, ali su dobijene sve potrebne dozvole, kao i podrška relevantnih institucija kulture.

Osnivanje muzeja predstavlja nastavak aktivnosti u Bajinoj Bašti usmerenih ka očuvanju ćirilice, koje su počele „Deklaracijom o ćirilici“, a nastavile se osnivanjem Parka ćirilice.

„Ideja je potekla od lokalne samouprave Bajine Bašte, a Nacionalni savet je prepoznao tu ideju i predstaviće je resornom ministarstvu kao predlog za osnivanje muzeja u staroj zgradi osnovne škole. Ovo se nadovezuje na novi Zakon o zaštiti srpskog jezika i obaveznoj upotrebi ćiriličnog pisma, tako da bi poseta u okviru obrazovnog sistema mogla biti osnov za stalnu postavku muzeja, koja će se kreirati u saradnji sa Odeljenjem za staroslovenski jezik SANU“, kaže Željko Marković direktor „Istorijskog arhiva Užice“.

Jedan od vodećih motiva budućeg muzeja svakako će biti Račanska prepisivačka škola, koja je u ovdašnjem manastiru postojala tokom 16. i 17. veka.

„U najtežim vremenima po srpski narod ovde se sačuvala pismenost, a Račanska škola je uticala i na savremeni jezik. Ideja je da se bavimo ćirilicom uopšte, od nastanka, pa do danas, ali i ćirilicom izvan srpskog prostora. Stoga bi bilo značajno da ovaj muzej bude državna ustanova, radi svog značaja, ali i radi buduće održivosti“, kaže Siniša Spasojević, idejni tvorac muzeja.

Dobijene su potrebne dozvole za promenu namene objekta stare škole u Rači, a obezbeđena su i sredstva u iznosu od 26 miliona dinara.

„Projektom se predviđa rekonstrukcija objekta u okviru postojećih gabarita. Pošto je objekat star i veoma lep, ideja je da se taj izgled i zadrži. Učionice će biti preuređene u izložbene prostore, a uvešćemo i zakonom propisane sadržaje, poput prostora za radnike, depoa i suvenirnice“, kaže urbanista, Miloš Jelisavčić.

Inicijatori ideje ističu da su posebno ponosni na činjenicu da su iza ovog projekta stale i „Narodna biblioteka Srbije“ i „Matica srpska“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.