Mujović: Prilika za manje opštine za razvojne projekte preko IPA fondova

SJENICA – Informativna sesija povodom raspisivanja Drugog poziva za podnošenje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020 održana je u Sjenici u organizaciji Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije i Kancelarije za evropske integracije Crne Gore, uz podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa.

„Manje razvijene opštine imaju priliku preko IPA fondova da unaprede svoje sredine. Opština Sjenica je primer kako treba sarađivati sa Evropskom unijom. Trenutno naša opština realizuje sa opštinom Rožaje projekat „Zanatlije“ u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gore. U vremenima koja dolaze lokalne samouprave moraju konkurisati na ovakve Programe sa dobrim projektima i imati kvalitetne kapacitete za realizaciju. Mi ćemo kroz ovakve projekte pokušati da unapredimo životnu sredinu kroz zaštitu područja u kome živimo, povećamo mogućnosti zapošljavanja, unapredimo infrastrukturu“, naglasio je predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović otvarajući skup.
Jovan Jovović, ispred Kancelarije za evropske integracije Vlade Crne Gore, naglasio je značaj Programa prekogranične saradnje između Srbije i CrneGore.

Sjenica sastanak
Informativna sesija IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020

„ U periodu 2008-2018 .kroz četiri javna poziva dosada ugovoreno je 43 projekta, ukupne vrednosti 9,6 miliona evra. Drugim pozivom opredeljenj je iznos od 3,24 miliona evra. Poziv je raspisan 12. septembra, a rok za dostavljanje predloga projekata je 27. decembar 2019. godine“ istakao je Jovović.
Jelena Šarčević,predstavnik tela za ugovaranje i finasiranje projekata iz sredstava Evropske unije, iz Ministarstva finansija Republike Srbije, predstavila je prisutnima uputstva za podnošenje predloga projekata.

Događaju je prisustvovalo više od 40 predstavnika različitih institucija, koji su tom prilikom imali mogućnost da se detaljnije informišu o pravilima Poziva, a Zajednički tehnički sekretarijat predstavio je aplikacioni formular.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.