Most među kulturama

PRIBOJ, PRIJEPOLJE – Projekat inkluzivne zaštite nematerijalnog nasleđa „Most među kulturama“ biće u narednih godinu dana realizovan u šest opština: Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica, Novi Pazar i Tutin.

Most među kulturama, foto: ppmedia.rs

„Srbija je dosta uradila po pitanju prezentacije kulturne baštine zadnjih nekoliko godina. Formirana je nacionalna mreža za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa i formirana je lista koja ima 34 elementa, a samo su dva iz našeg kraja, to su „Pesma iz vika” i pazarske mantije. Smatramo da nešto što je tradicija i običaj ovog kraja treba da bude mnogo značajnije prisutno, imamo šta da ponudimo i ovim projektom ćemo postići da broj tih elemenata bude značajno veći“, naveo je kooridantor projekta Mirsad Duran na početnoj konferenciji koja je održana u Priboju.

Vrednost ovog projekta, kome je cilj afirmacija interkulutalizma u zaštiti i promociji nematerijijalnog nasleđa, je oko 3,4 miliona dinara, a finansira ga Evropska unija u partnerstvu sa Vladom RS preko programa EUPRO. Projekta realizuje Udruženje Nova vizija iz Prijepolja u partnerstvu sa ženskom inicijativom iz Priboja.

PP media, GZS

You may also like...