Moratorijum za otplatu kredita prestaje 1. jula

SRBIJA – Dužnici za bankarske kredite i lizinge, koji su prihvatili tromesečnu pauzu u otplati obaveza, ne nastavljaju sa otplatom 1. juna.

Tromesečni moratorijum se primenjuje od 1. aprila prema odluci Narodne banke Srbije, kao mera pomoći građanima i privredi, tokom krize i vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona pa zastoj u otplati prestaje da važi od jula.

U NBS kažu da moratorijum traje 90 dana, a klijenti kojima rata dospeva baš 90. dana, odnosno 30. juna, treba da provere u filijalama svojih banaka, hoće li morati da izmire tu ratu ili ne.

Još nije odlučeno da li će za najugroženije oblasti privrede moratorijum biti nastavljen i posle ovih 90 dana.

„Banke i davaoci finansijskog lizinga bile su dužne da u roku od tri dana, od stupanja Odluke na snagu, objave na svojim internet-prezentacijama obaveštenja o ponudi moratorijuma“, podsećaju u NBS i dodaju da je to bilo najkasnije 21. marta, dok je dužnik imao rok od deset dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbije, a ako to nije učinio – smatra se da je ponuda prihvaćena tog desetog dana.

Zastoj u otplati duga, kažu u NBS, prema poslednjim informacijama dobijenim od banaka prihvatilo je 93 odsto dužnika pravnih lica, dok je moratorijum prihvatilo 94 odsto dužnika fizičkih lica.

Iz Udruženja banaka objašnjavaju da u tom roku banke ne naplaćuju ništa od obaveza klijentima koji su prihvatili moratorijum, poput rata za stambene i gotovinske kredite, kamate na dozvoljene, pa čak i nedozvoljene minuse.

Po isteku moratorijuma, neplaćene obaveze biće pridodate osnovnom dugu i biće naplaćivane tokom trajanja obaveza koje klijent ima prema banci sa produžetkom od tri meseca.

Izvor: Večernje novosti

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.