Monografija za jubilej Istorijskog arhiva Užice

UŽICE –  Istorijiski arhiv Užice predstavio je, povodom 70 godina rada, monografiju „70 godina Istorijskog arhiva Užice“ i izdanja te ustanove iz 2018. godine.

U monografiji je propraćen put od osnivanja, preko stručnih službi,  izložbene i izdavačka delatnost do popisa fondova koji se čuvaju u arhivu.

„Dobili smo ujedno spomenicu i informativno sredstvo ustanove. Arhivi  čuvaju kulturna nasleđa na aspektima prošlosti koje želimo da poštujemo i ostavimo u nasleđe. Kroz kulturno nasleđe društvo postaje vidljivo sebi i drugima i utiče na formiranje individualnog, lokalnog i nacionalnog identiteta i odnose sa drugim zajednicama. To uspešno rade u Istorijskom arhivu Užice „, rekla je Lela Pavlović, predsednik Istorijskog arhiva Čačak podsetivši da je Istorijski arhiv iz Užica za 70 godina imao 12 upravnika i 56 arhivatora.

Ovom prilikom predstavljeno je i izdanje „Pisma bez kurira“, prepiska Slobodana Penezića Krcuna, koju su priredili Željko Marković i Aleksandar Rajevac.

„Krcun je po različitim tumačenjima kontroverzna ličnost, od heroja do nacionaliste, ali knjiga je vrlo interesanta jer je upravo nastala na delu te zostavštine i iz prepiske sa njegovom ženom Grozdanom Belić“, rekla je Jelena Ristanović, muzejski savetnik u penziji.

Takođe, predstavljeno je izdanje pisama pešadijskog đenerala Dragoljuba T. Vukovića „Kako da dobri Bog“ koje je piredio Željko Marković. Izdanje sadrži šest dnevničkih beležaka na putu Dragoljuba Vukovića „od kaplara do đenerala“, od 1914. do 1918. godine i izdato je povodom stogodišnjice od Velikog rata.

„Od velikog je značaja za grad i Sribju da imamo jednu ovakvu uređenu ustanovu. Za grad Užice je jedan od glavnih segmenata uvek bila kultura i nadam se da će arhiv uz našu podršku uspešno nastaviti da posluje“, rekao je ovom prilikom zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

You may also like...