Moj vrtić, moj klub (VIDEO)

POŽEGA – Već pola godine mališani iz starijih grupa Predškolske ustanove „Olga Jovanović – Rita“ u Požegi dva dana nedeljno vežbaju na terenima Fudbalskog kluba Sloge. Kroz projekat „Moj vrtić, moj klub“ osmišljeni su treninzi koji razvijaju njihove motoričke sposobnosti, a vežbanje je uz trenere i devojčice iz Ženskog fudbalskog kluba „Požega“ potpuno besplatno.

Više od 400 predškolaca istrčava svakog četvrtka i petka na „Slogine“ terene. Mnogi od njih treniraju neki sport, ali je ovo njihov poligon, njihovo vreme i sportska aktivnost kojoj se zajedno raduju.

Projekat je osmislio trener sa UEFA licencom Dejan Vukotić koji već godinama radi na omasovljenju sporta u Požegi. Na 12 poligona se kroz zabavu vežba razvoj motoričkih sposobnosti, gipkost i agilnost, a posebna pažnja se poklanja radu sa decom sa invaliditetom.

„Kad prođu predškolski uzrast već su savladali sve, nekad može biti i kasno da počnu da se razvijaju. Ovako ne propagiramo određeni sport, već uopšte sport i razvoj motoričkih sposobnosti. Gde će dete da se opredeli kasnije, to je stvar izbora, a mi ćemo da omogućimo da se kroz kontinuirani rad iz njega izvuče maksimum“, kaže Vukotić.

Vukotićev pioniriski projekt je i ženski fudbalski klub Požega koji je za kratko vreme postao uspešan primer sportskog angažovanja. Rad sa predškolcima je nastavak unapređenja sporta u gradu na Đetinji, pa danas mlade fudbalerke sa mališanima treniraju potpuno volonterski u želji da Požega ima što više zdravih mladih ljudi i uspešnih sportista.

„Ova deca su naša slika, želimo da i oni budu naš ponos jednog dana“, priča Iva Todorović.

Predškolsku ustanovu „Olga Jovanović – Rita“ u Požegi pohađa više od 850 dece, a polovina ih je uključena u treninge koji se pored fudbalskog terena, održavaju i u Hali sportova.

„Sportske aktivnostu su jako zakazale, deca se danas voze, brži je način života i uključena je tehnologija i motoričke sposobnosti im nisu na zavidnom nivou. Odlazak na teninge je i jedan vid socijalizacije dece i priprema za novi korak u životu, polazak u školu. Deca moraju osetiti i kulturu življenja na ulici, ponašanje i upoznati grad“, kaže direktorka Predškolske ustanove Snežana Šljivić.

Projekt „Moj vrtić, moj klub“ je jedinstven u Srbiji, potpuno je besplatan i treninzima se mogu priključiti i deca koja ne idu u vrtiće.

You may also like...