„Moderna“ u Srbiji možda iduće nedelje, ko bi trebalo da je primi

BEOGRAD-U Srbiju stiže 200.000 doza vakcine protiv korone SPIkEVAX (pod ranijim nazivom Moderna), a prema poslednjim dostupnim informacijama kontigent bi u Srbiju trebalo da stigne sledeće nedelje.

Po dolasku u zemlju vakcina prolazi provere u Agenciji za lekove, a nakon toga na snagu stupa i eUprava koja automatski šalje poruke svima koji su bili zainteresovani baš za tu vakcinu.

Klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović, za Nova.rs tvrdi da je efikasnost ove vakcine na zavidnom nivou i savetuje građane, posebno one sa oslabljenim imunitetom, koji se još nisu vakcinisali, da je prime što pre, jer štiti od hospitalizacije i smrtnog ishoda.

„U kliničkim ispitivanjima vakcina kompanije Moderna pokazala je zavidnu efikasnost. Ona se međutim ne razlikuje mnogo od Fajzera, jer su obe pravljene po RNK-a tehnologiji. S obzirom da je Modernina vakcina pokazala visoku efikasnost sličnu Fajzeru, za očekivati je da ima i slična neželjena dejstva. Ova vakcina se u Sjedinjenim Američkim Državama već dugo primenjuje. Za Modernu važe isti kriterijumi kao za Fajzer. Preporuka je da stariji, hronični bolesnici i svi oni kojima je neophodan jači imuni odgovor na virus, kao prvu dozu prime Modernu ili Fajzer“ kaže dr Stojanović, profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu.

On međutim naglašava da su sve vakcine dobre, i da je Moderna, samo još jedna u nizu.

„Moderna je kao Fajzer, ali u odnosu na AstraZeneku i Sputnjik, koje su vektorske vakcine, razlikuje se po sastavu, jer su u ove dve korišćeni adenovirusi. Ipak i među njima ima razlike, u vakcini AstraZeneka korišćen je adenovirus šimpanze, dok je kod Sputnjika humani adenovirus. Dosadašnji podaci brojnih ispitivanja pokazali su veću efikasnost Fajzer i Moderne prema Delta soju. Ipak, kada je u pitanju zaražavanje, tu je efikasnost svih vakcina manja. Međutim, ove vakcine spašavaju od hospitalizacije i smrtnog ishoda, što je najvažnije. Sinofarm se dosad pokazao kao najmanje efikasan, ali u odnosu na ništa, i ova vakcina je zlato. Kineska vakcina je dobra i ne teba je potcenjivati jer sve zavisi od imunog sistema čoveka i stanja organizma. Kod jednih se vakcina jače aktivira, a kod drugih slabije. I Fajzerova, koja je pokazala najveću efikasnost, kod imunokompromitovanih organizama ne može da čini čuda. Efikasnost svake vakcine zavisi od organizma čoveka koji je prima“, kaže prof. dr Stojanović.

Vakcina Moderna
Vakcina Moderna Foto:EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podsetimo, Vlada Srbije prihvatila je donaciju Poljske od 200.000 doza vakcine protiv bolesti Kovid-19 SPIkEVAX (pod ranijim nazivom Moderna), dok je Evropska agencija za lekove (EMA) tek nedavno odobrila ovu vakcinu za osobe starije od 18 godina.

Kompanija Moderna saopštila je pre nekoliko dana, da je njena vakcina stvorila jak imuni odgovor kod mladih i da je dobro podnose deca stara od šest do 11 godina, na osnovu podataka kliničke studije. Moderna je takođe navela da su podaci pokazali da dve doze od po 50 mikrograma vakcine, što je polovina doze za odrasle, stvara neutrališuća antitela kod dece, a da su nuspojave bile blage ili umerene. Najčešće su se deca žalila na malaksalost, glavobolju, groznicu i bol na mestu uboda.

Izvor-nova.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.