Ministri Knežević i Šarčević posetili Užice (video)

 

UŽICE- Ministar privrede Goran Knežević posetio je danas užičke kompanije Impol Seval,Valjaonicu bakra i Metal komerc i održao sastanak sa privrednicima Užica ,na kome im je predočio šta mogu očekivati kao dodatni podsticaj od države za uspešnije poslovanje.

sastnak-ministriValjaonica bakra,rekao je Knežević ,ima problema sa likvidnošću i država će  pomoći ovoj kompaniji kako bi  bila likvidna i mogla da radi punim kapacitetom.

“Mi ćemo im omogućiti povoljna finansijska sredstva,a na menadžmentu je da odluči kako će ta sredstva koristiti”,naglasio je Knežević.

Ministar privrede je posle sastanka sa užičkim privrednicima izjavio da Srbija prelazi iz faze finansijske stabilizacije u fazu intenzivnog privrednog razvoja.

“Osim što u ministarstvu privrede radimo na dovođenju stranih investitora i ove godine imamo potpisanih ugovora za 17.000 radnih mesta,izuzetno nam je važno da održimo naše kapacitete koje imamo u Srbiji.Zato su bitni sastanci po lokalnim samoupravama sa privrednicima kako bi saznali koji su problemi koje treba rešiti u cilju stvaranja još povoljnijeg privrednog ambijenta”,rekao je Knežević.

Jedan od izraženih problema privrednika nedostatak stručnog kadra može se prevazići uvođenjem dualnog obrazovanja ,koje je zaživelo u Užicu,pa je danas u ovom gradu boravio i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Šarčević je u užičkoj Tehničkoj školi razgovarao sa predstavnicima škole i drvoprerađivačkih kompanija koje su uključene u model dualnog obrazovanja .

Ove školske godine upisano je prvo odeljenje obrazovnog profila operater za izradu nameštaja .Po završetku trogodišnjeg školovanja đaci će moći da se zaposle u jednoj od sedam kompanija iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

“Cilj nam je da se mladi ljudi brže zaposle..Zato u ministrstvu radimo na izmeni zakona,pravljenju dobrih prilika da se timovi pojačaju,da se intenziviraju nastavni programi,kako bi se na brži način mogli

formirati potrebni obrazovni profili”,naglasio je Šarčević.

Šarčević je izjavio i da se broj  univerziteta u Srbiji neće povećavati.

“Ministarstvo prosvete dobilo je zadatak da sa ministarstvom za lokalnu samoupravu i upravu radi na povećanju IT sektora.Informacione tehnologije su prioritet svake privrede.Na taj način zadržaćemo i mlade ljude u svojim rodnim mestima”,izjavio je Šarčević.

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je i Užičku gimnaziju i Ekonomsku školu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je da je poseta ministara rezultat akcije obilaska 100 užičkih privrednih kompanija od strane gradskog rukovodstva,tokom kojih su identifikovani problemi sa kojima se privrednici suočavaju.

„Današnji sastanak bila je prilika da ministre upoznamo sa tim problemima ,a oni nas sa tim šta Vlada Republike Srbije priprema za kraj ove i za narednu godinu kao dodatne podsticaje za uspešnije poslovanje „,izjavio je Petković.

You may also like...