Ministarstvo odbrane pristalo na razgovor sa oružarskim sindikatima

BEOGRAD-Nadležni u Ministarstvu odbrane su, gotovo pola godine od prvog zahteva sindikata fabrika Zastava oružje, Sloboda, Prvi partizan, Krušik, Milan Blagojević i Prva iskra odgovorili da su spremni da razgovaraju o aktuelnoj situaciji i problemima koji opterećuju poslovanje domaće namenske proizvodnje. Oružarski sindikati  su se sa tim zahtevom ponovo obratili Ministarstvu odbrane i pripretili da će, ako se iz Ministarstva tim povodom opet niko ne oglasi do 15. novembra, radikalizovati svoje aktivnosti.

Predsednik Odbora sindikata fabrika Odbrambene industrije Srbije Dragan Ilić kaže da su glavne teme o kojima oružarski sindikati planiraju da razgovaraju sa ministrom Aleksandrom Vulinom konverzija poreskih dugova u ulog države u kapitalu preduzeća OIS i najavljena privatizacija domaćih vojnih fabrika. Novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, naime, predviđena je delimična privatizacija, odnosno dokapitalizacija fabrika OIS, i to prodajom do 49 odsto njihovog kapitala investitorima, čemu se sindikati, za razliku od poslovodstva Zastave oružja na primer, energično protive.

Rešavanje enormnog poreskog duga domaćih vojnih fabrika, Zastave oružja i Slobode iz Čačka, pre svih, ali i ostalih preduzeća OIS, trebalo je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, da počne još 2012. godine… Pet godina docnije poreski dug fabrika ne da nije rešen, nego je je sve veći. Onaj Zastavin odavno je premašio svih deset milijardi dinara, što umnogome opterećuje, pa i obezvređuje rad i poslovanje kragujevačke fabrike oružja, koja gotovo kompletnu svoju proizvodnju izvozi u više od 40 zemalja sveta. U poslovodstvu Zastave oružja kažu dobit iz poslovanja te fabrike već treću godinu zaredom anulira poreski dug, u kojem kamate učestvuju čak sa 60 odsto. Iako je Odbrambena industrija Srbije jedan od najvećih domaćih neto izvoznika, država i dalje odlaže da preduzećima iz te grupacije olakša poslovanje konverzijom poreskog duga, nastalog sredinom prethodne decenije, uz saglasnost te iste države.

Ono o čemu oružarski sindikati još nameravaju da razgovaraju sa Vulinom vezano je za status i zarade zaposlenih. Uredbom Vlade iz 2014. i zaposleni u vojnoj industriji su svrstani u javni sektor, te su, otuda, zarade i njima umanjene za deset odsto. Sindikati su izračunali da su oružari, do sada, na taj način u budžet Srbije „uplatili“ više od deset milijardi dinara.

Danas

You may also like...