Ministarka Maja Gojković otvorila izložbu u Narodnom muzeju Užice (VIDEO)

UŽICE – Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tokom današnje posete Užicu sastala se sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević i posle toga otvorila je izložbu „Nakit kroz vreme, neprolazna lepota i majstorstvo“ u Narodnom muzeju, a ovom izložbom ozvaničeno je i 75 godina rada užičkog muzeja.

Gojkovićeva je rekla da je Užice grad koji zaslužuje da se još više radi na infrastrukturi i da se grade novi kulturni centri.

„Razgovarali smo o obnovi biblioteke i rekonstrukciji muzeja. Rekla sam i rukovodstvu grada Užica da bi trebalo da počnu da razmišljaju o prijavi na konkurs „Prestonica kulture Srbije“.

Ministarka ističe da je to novi konkurs koji bi trebao da podstakne decentralizaciju kulture.

U današnjoj poseti Narodnom muzeju u Užicu ministarka Gojković je rekla da je potrebno napraviti kulturni centar koji bi bio posvećen mladima i deci.

„Smatram da se kultura u Srbiji nalazi pred jednim novim izazovom. Treba da vidimo kako da zadržimo publiku koju smo izgubili u doba korone, ali najveći izazov je, za nas i za ceo svet, kako stvoriti novu publiku i kako mlade privući u tradicionalne ustanove kulture. Njima treba objasniti da je moderno ići u muzeje i da je moderno ići u pozorište i čitati domaće klasike“, kaže ministarka kulture i informisanja.

Foto: ZooMUE

Ona poručuje mladima da će biti primećeniji u okolini i društvu ako su obrazovani i ako se bave kulturom.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević kaže da su u muzeju sačuvane mnoge uspomene koje pokazuju kroz šta je prošao grad Užice i Užičani.

Foto: ZooMUE

„Da bismo bili vredni budućnosti, moramo poznavati našu prošlost. Moramo znati šta se na ovom tlu dešavalo i pre nas“, rekla je gradonačelnica Užica.

Narodni muzej Užice ove godine dobio je Sretenjski orden trećeg stepena.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.