Ministar kulture posetio Užice (video)

UŽICE – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević razgovarao je danas u Užicu sa rukovodstvom grada o konzervaciji i rekonstrukciji užičkog srednjovekovnog Starog grada.

“Nastojaćemo da u narednom periodu pružimo finansijsku,tehničku i svaku drugu pomoć da se realizuje rekonstrukcija Starog grada.Užice,kao i do sada ,sredstva može obezbediti kroz projekte Ministarstva kulture”,rekao je Vukosavljević i naveo da je ovo ministarstvo u protekle tri godine u razvoj ustanova kulture  i programske sadržaje u Užicu  uložilo 35 miliona dinara.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naglasio je da je konzervacija i rekonstrukcija Starog grada u Užicu jedan od najvažnijih gradskih projekata,koji je značajan zbog istorijskog,kulturnog,ali i turističkog aspekta.

“Grad Užice je do sada uložio preko 600 hiljada dinara za čišćenje i uređenje lokaliteta Starog grada”,rekao je Petković.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo uradio je projekat prve faze  konzervacije Starog grada.

“Sa tim projektom,za čiju realizaciju je potrebno 12 miliona dinara,konkurisali smo kod Ministarstva kulture.Ukoliko sredstva budu odobrena uradićemo konzervaciju zidova,ograde i napraviti montažne stepenice za lakši pristup gornjem delu Starog grada.Za kompletnu konzervaciju potrebno je još 30 miliona dinara”,rekao je v.d. direktora Zavoda Ivan Milunović.

Tokom boravka u Užicu ministar kulture Vladan Vukosavljević obišao je pored lokaliteta Starog grada i Narodni muzej i biblioteku i najavio da će Strategija kulturnog razvoja biti za mesec dana na javnoj raspravi,a da će Medijska strategija biti gotova do kraja juna.

 

 

You may also like...