Mini sajam inovativne drvoprerade na Zlatiboru

ZLATIBOR-Regionalna asocijacija vlasnika privatnih šuma „Omorika“ će u sredu ,2.novembra od 11 časova na trgu na Zlatiboru otvoriti mini sajam inovativnih proizvoda od drveta ,koji uključuje drvene igračke i sitnu drvenariju. Nakon toga će u Kulturnom centru Zlatibor uslediti panel diskusija na temu unapređenja preduzetništva u drvnoj industriji. Na panelu će govoriti predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, RRA Zlatibor i Udruženja privrednika i preduzetnika Srbije.

Najvažnija pitanja koja će na panelu biti pokrenuta su :

Kakvi su uslovi za poslovanje malih proizvođača u Srbiji?

Kako iskoristiti razvojne potencijale drvoprerade i usko povezanih delatnosti koji postoje u Srbiji ili Zlatiborskom okrugu?

Koji fondovi su dostupni malim proizvođačima?

Imamo li proizvode za izvoz na razvijena tržišta?

 Ceni li se inovativnost u drvopreradi?

O ovim pitanjima će se diskutovati zato što Zlatiborski okrug koji je najbogatiji drvetom kao sirovinom ima jako malo preduzeće koja prave finalne proizvode od drveta. Uglavnom se obavlja samo primarna prerada i prodaju poluproizvodi .

Šuma za šume, vlast za građane
Foto: ZooMUE

Primera radi, u 2015. godini izvoz rezane građe lišćara iz Srbije iznosio je 145.000 metara kubnih  sa ostvarenom vrednošću od 45,3 miliona eura. Kada bi se ova količina rezane građe preradila u Srbiji samo u stolice iz nje bi se dobilo oko 5 miliona komada stolica čija bi vrednost u izvozu mogla da dostigne oko 265 miliona eura ili 5,8 puta više u odnosu na ostvarenu vrednost izvoza rezane građe kao poluproizvoda. Proces prerade navedene količine rezane građe u stolice generisao bi najmanje 5.000 novih radnih mesta ,prema podacima Šumarskog fakulteta.

Imajući u vidu da je Zlatiborski okrug pokriven šumom na 45 odsto svoje teritorije i da održiva godišnja proizvodnja sirovine iznosi preko 120.000 metara kubnih  oblovine, jasno je da je potencijal za unapređenje stanja ogroman ,navodi se u saopštenju RAŠ Omorika.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.