Milovi oldtajmeri (VIDEO)

ARILJE – Mihailo Mile Jevgenijević iz Arilja ima veliku porodicu i porodični biznis, ali za njega više ne haje mnogo. Mlađima je prepustio posao, a već deceniju je posvećen sakupljanju i restauriranju oldtajmera. U njegovom dvorištu novi sjaj i život dobilo je 34 vozila.

Promenio je Mile mnoge automobile od kad mu je otac  pre više od pola veka kupio fiću sa kontra vratima, kako kaže, više radi prestiža u selu. Želja da ga ponovo vozi javila se pre desetak godina, a nostalgija naterala da kupi prvi primerak, baš takve fiće.

„Bilo je mnogo teško je naći, tu fiću sa kontra vratima, ali uspeo sam. I tako je krenulo, evo sad imam osam fića, deset buba, citroen Dianu, mercedesa, audija iz 1980. godine, ford Taunusa iz 1965. godine“, hvali se Mile.

Mile i oldtajmeri

Svaki auto u Milovoj kolekciji ima svoju istoriju, svaki se tretira s ljubavlju, svaki je registrovan i redovni posetilac skupova buba ili fića. Najstarija fića je iz 1965. a buba iz 1966. godine prošlog veka i svaku je Mile namenio nekom. Narandžasta buba pripada, naprimer, unuku Nikoli, a zelenu je pravio za Petrov prvi rođendan.

„Petar sad ima šest godina i zna da je to njegov auto“, kaže Mile.

Pored automobila, kolekciju krasi i desetak motora, koje Mile zapazi, a njegov sin koji je zaljubljenik u ove drumske krstarice, restaurira. Tu je BMW iz ’79. i BMW iz ’71. koji je vozila policija, Pretis iz ’61. i najstariji Motosacoche iz 1932. godine, švajcarske proizvodnje.

„On je vrlo redak u Srbiji i Evropi, a bio je redak i u bivšoj Jugoslaviji. Vožen je u vreme Drugog svetskog rata. Veoma je skup“, kaže Mile.

Trideset četiri vozila su u Milovom dvorištu, a uskoro će ga krasiti još jedna buba, koja će biti najstarija, stara više od pola veka.   

„Plan mi je da stanem, da restauriram još nekoliko vozila, „Dianu“, fiću sa kontra vratima i bubu, a motorima nek se bavi sin. Moraću da stanem, mnogo je ovo skup sport“, kaže Mile.

On nijedan auto nije prodao, a jedno je sigurno, ako i prestane da ih nabavlja, svi auti će i dalje biti u vlasništvu porodice Jevgenijević, čekajući i one najmlađe da porastu i budu spremni da ih voze.

You may also like...