Milovanova raž deo žitne „Nojeve barke“ (VIDEO)

BABINE – U norveškom arhipelagu Svalbard nalazi se svojevrsna žitna Nojeva barka, u kojoj se čuvaju specifične vrste žitarica iz celog sveta. Deo ove kolekcije je i raž iz prijepoljskog sela Babine, koju proizvodi Milorad Langović.

Na 1000 metara nadmorske visine Milovan osim raži gaji ovas, ječam i heljdu, a razmišlja i o spelti. Ima sopstveni mlin, a kaže da je ova autohtona vrsta raži nešto što je svojevremeno sejao i njegov deda i da je u pitanju retka vrsta.

„Ovo je naša stara raž, koja raste samo u ovakvim nedođijama. Poznata je i veoma ukusna u hlebu. Seje se što pre posle Nove Godine. U klasu je nežna, ali je kvalitetna i hranljiva. Mora biti izuzetno zrela da bi je kombajn mogao žeti. Bolje je sejati raž, skuplja je od pšenice, a bolje uspeva u ovom kraju. Uz to, ne treba joj nikakvo prskanje“, kaže Milovan.

O kvalitetu raži smatra da najbolje govori to što je svrstana u odabrano društvo žitarica koje bi trebalo sačuvati u slučaju svetske kataklizme. Ipak, smatra da se ljudi često odlučuju na hibridnu raž.

„Teško je ljudima dokazati da je ova raž zaista toliko zdrava. Jer, svega će biti, ali hrane neće biti, takva je situacija u svetu“, dodaje on.

U Pljevljima je nabavio i vrstu ječma za koju veruje da bi mu mogla postati primarna u proizvodnji.

„Nezvanično je i taj ječam stigao u bazu gena u Norvešku, kao izvorno seme. Proširio bih proizvodnju tog ječma, iako je zahtevniji od raži i za njega treba stajskog đubriva“, zaključuje Milovan.

Ostacima od prosejavanja brašna od ove raži Milovan hrani svinje, od kojih je jedna prethodne godine u istom leglu imala 17 prasića.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.