Milion evra za razvoj geografskih informacionih sistema

BEOGRAD-Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za podnošenje predloga projekata za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema (GIS) za koje su Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile milion evra. Poziv je otvoren do 13. avgusta 2015. godine a pravo učešća imaju 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije  koje su uključene u realizaciju Evropskog PROGRES-a.

 

Geografski informacioni sistemi (GIS) omogućiće lokalnim samoupravama da, koristeći savremenu računarsku tehnologiju, na jednom mestu prikupljaju, obrađuju, i upravljaju podacima o određenoj lokaciji. Ako bi neka opština želela da definiše mesto za izgradnju novog objekta, na primer za školu, obdanište, ili slično, mogla bi preko GIS sistema da utvrdi optimalnu lokaciju na osnovu raspoloživog zemljišta, udaljenosti od drugih važnih objekata, nivoa tehničke i komunalne opremljenosti lokacije i drugih parametara koji su važni za donošenje odluka. Ovo bi značajno ubrzalo i pojednostavilo planiranje i postupak izgradnje, kao i celokupnog razvoja u toj opštini. U širem smislu, uvođenjem i korišćenjem geografskih informacionih sistema (GIS) lokalne samouprave će unaprediti planiranje razvoja, upravljanje komunalnim sistemima, upravljanje resursima, donošenje odluka, informisanje građana i potencijalnih investitora.
„Evropski PROGRES će u procesu uvođenja GIS sistema pružiti podršku za nabavku adekvatne opreme, obuku zaposlenih, definisanje institucionalnog okvira i procedura za rad GIS, i uspostavljanje saradnje relevantnih institucija na lokalnom i rebubličkom nivou koje se bave prostornim podacima. Pozivamo opštine da uzmu učešće i daju predloge projekata“, rekao je Milan Kolašinac, menadžer sektora za infrastrukturu u okviru Evropskog PROGRESa.
Maksimalni iznos sredstava koji može da bude odobren po projektu u slučaju da lokalne samouprave samostalno apliciraju je 100.000 evra, a u slučaju da apliciraju u partnerstvu sa jednom ili više opština obuhvaćenih Programom iznos je 150.000 evra. Takođe, lokalne samouprave moraju da obezbede finansijsko učešće od najmanje deset odsto od ukupne vrednosti projekta.
U cilju približavanja uslova konkursa i načina prijave Evropski PROGRES će tokom juna u Vladičinom Hanu, Nišu i Novom Pazaru održati informativne sesije za zainteresovane gradove i opštine. Seminari tokom kojih su zainteresovanim predstavnicima lokalnih samouprava,  donosiocima odluka i rukovodiocima u oblasti urbanističkog planiranja i informacionih tehnologija predstavljene prednosti GISa su već održani tokom maja. 
Više informacija o samom pozivu kao i detaljna dokumentacija za prijavljivanje dostupno je na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/ .
Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske sa ukupno 24,46 miliona evra. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU). U program Evropski PROGRES su uključene sledeće lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.
 ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.