Mihajlović:Konverzija toplane u Kosjeriću na gas do jeseni (VIDEO)

KOSJERIĆ- U rekonstrukciju niskonaponske mreže u opštini Kosjerić ove godine biće uloženo 55 miliona dinara ,a gradska toplana do nove sezone biće konvertovana sa mazuta na gas kako bi Kosjerci dobili čistiji vazduh,izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović tokom današnje posete Kosjeriću.

„U opštini Kosjerić biće rekonstruisan 21 kilometar distributivne mreže i modernizovan određen broj trafo stanica,kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje strujom meštana“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike napomenula je i da je ovaj kraj jako važan za Srbiju i ceo region jer kroz njega prolazi Trans balkanski koridor.

„Reč je o visoko naponskoj mreži koja obezbeđuje energetsku stabilnost i povezuje nas sa regionom.To je mreža koja ide od Obrenovca do Bajine Bašte i dalje ka Crnoj Gori.Time pored energetske stabilnosti Srbija postaje nezaobilazna na putu za prenos električne energije u regionu „,istakla je Mihajlovićeva.

Na sastanku sa rukovodstvom opštine i okruga ministarka energetike razgovarala je i o zaštiti životne sredine i najavila da će uz pomoć Vlade Srbije do početka nove zimske grejne sezone gradska toplana i biti konvertovana sa mazuta na gas.

Ministarka Mihajlović najavila je da će do juna meseca biti završeni svi pravilnici o Novom zakonu o energetskoj efikasnosti koji će doprineti većoj uštedi energije.

„Srbija troši 4 i po puta više energije od suseda što znači da bacimo proizvodnju jedne elektrane.Novim zakonom domaćinstvima će biti subvencionisana zamena stolarije što će povećati energetsku efikasnost.Uprava će finansirati kao i lokalne samouprave po 25 odsto troškova a domaćinstva 50 odsto.Pomoći ćemo i lokalnim samoupravama koje nemaju sredstava“,rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila da će novi Zakon o energetskoj efikasnosti početi da se primenjuje od jula meseca.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.