Mihajlović: Zlatibor postaje prirodno dobro, stajemo na put pranju novca

BEOGRAD-Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila da će uskoro biti doneta uredba koja će proglasiti Zlatibor prirodnim dobrom, a koja bi, prema njenim rečima, trebalo da sačuva tu planinu od nekontrolisane gradnje.

“        Uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što imamo sve uredbe, za Kopaonik, Taru, Zlatar i druge planine. Ministarstvo poljoprvirede je tu uredbu završilo i mi očekujemo da ćemo sledeće nedelje razgovrati o tome na vladi. Na taj način će država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru“, navela je Mihajlović naglasivši da će država na taj način kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru.

Komentarišući Uredbu o proglašenju Parka prirode Zlatibor, predsednik opštine Čajeitna Milan Stamatović je naveo u ponedeljak da se odnosi na deo zemljišta koji, kako je naveo, kači Tornik i trasu gondola, što je, prema njegovim rečima, dodatni razlog vraćanja u procedure oko gradnje godnole.

Kao odgovor, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović istakao da će na javnoj raspravi o uredbi pozvati predstavnike političkih stranaka i građane Srbije da se okupe ispred zgrade Vlade i iznesu svoj stav o ovoj, kako je naveo, Mihajlovićevoj suludoj nameri.

“       Diktatorska odluka Zorane Mihajlović da se Zlatibor proglasi prirodnim dobrom i da se hitnim postupkom Vlade Srbije oduzme pravo na izgradnju gondole i zaustavi razvoj celog Zlatiborskog kraja još jednom pokazuje demonstraciju sile naprednjačke vlasti koja nema nijedan objektivan argument protiv poštenih građana, osim da rukovodstvo Opštine Čajetina i investitore koji ulaži i grade na Zlatiboru označi kao kriminalce, ratne zločince i dilere droge“, izjavio je Milan Stamatović.

Zorana Mihajlović je naglasila i da se radi na izmenana i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca koje će posebnu pažnju posvetiti sektoru građevine.

Dodala je da Ministarstvo dve godine pokušava da objasni i sačuva Zlatibor od, kako je navela, nekontrolisane gradnje na jednoj od najlepšijh planina. Podsetila je da je Ministarstvo pre dve godine pondnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal jer se mnoge dozvole nisu davale ili su se nekontrolisano davale.

“       Mi stojimo iza činjenice da se na Zlatiboru, možda i na drugim mestima, ali pre svega na Zlatiboru, novac pere upravo u sektoru građevinarstva. Izmenama i dopunama posebno ćemo se pozabaviti delom građevinarstva, jer ne želimo da dolazimo u situacije da novac bez ikakvog porekla – bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega da se ubacuje u sektor građeivnarstva, da se prave zgrade i stanovi i kada se prodaju dobije se čist novac“, istakla je ministarka Zorana Mihajlović koja očekuje da će u narednih mesec dana taj zakon biti na sednici Vlade Srbije.

 

Istakavši da do sada ministarka Mihajlović nije govorila o, kako je naveo, sumnjivim investitorima koji godinama unazad ulažu i grade širom Srbije, a najviše u Beogradu, Stamatović navodi da Zorana Mihajlović poklanja više od 2 000 hektara državnog zemljišta privatnim licima, uključujući i prirodna dobra, među kojima su i Ribničko jezero i jezero u centru Zlatibora.

Podsetimo, Stamatović je juče zatražio ostavku Zorane Mihajlović, odnosno njenu smenu i hapšenje, optuživši je, kako je rekao, za krađu državnog zemljišta na Zlatiboru. 

Tanjug

You may also like...