Mihajlović: Srbija je spremna da radi autoput preko Kotromana (VIDEO)

SEVOJNO -Ministraka građevinarstva, infrastrukutre i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je danas u Sevojnu da je Srbija spremna da radi autoput Beograd-Sarajevo.

„Ostajemo pri onome da je Srbija spremna da radi autoput, naše razmišljanje je svakako bilo da to bude preko Kotromana, to je 61 kilometar, tu imamo određenu dokumentaciju koja je gotova. Postojala je zainteresovanost bosanske strane da se ide i preko Sremske Mitrovice, to je dužina od 21 kilometar. Videćemo šta će biti na kraju, mi radimo pre svega ovu rutu“, navela je Mihalovićeva i dodala da su danas delegacije ministarstva saobraćaja Srbije i Turske u Kotromanu i razgledaju teren.

Ona je navela da će ove godine biti urađena i projektno-tehnička dokumentacija za „Tunel Kadinjača“.

„To je projekat koji je rađen 2006., 2007., 2008 godine, pa smo danas zadužili Puteve Srbije da pogledaju projekat, da vide za deo koji treba da se doradi, pa da vidimo kako da obezbedimo sve pare. Procene sa putom i tunelom su oko 15 miliona evra. To je ozbiljan novac. Mi ćemo uraditi projektno tehničku dokumentaciju ove godine, a nakon toga ćemo raditi tunel i sve ostalo“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je na sastanku sa predstvanicima užičkog gradskog i sevojničkog opštinskog rukovodstva razgovarala i o ozakonjenju stambenih objekata, saobraćajnoj infrastrukturi i privredi.

„Postoji nekoliko projekata oko kojih smo postigli saglasnost. Ako govorimo o putnoj infrastrukuti, to je što ćemo krenuti u izgradnju pasarele, što je važno za 47 dece koja prelaze magistralni put i u pitanju je bezbednost koja mora uvek biti na prvom mestu, kao i pet kilometara puta“, rekala je ministarka.

Ona je kazala i da je dogovoreno raspisivanje javnog poziva za rad na magistralnom cevovodu.

„Evropska investiciona banka je odobrila zajam od 50 miliona evra Vladi republike Srbije koji sprovodi Kancelarija za javna ulaganja. Opština je uradila projekat tehničke dokumentacije i u drugoj polovini godine se može očekivati raspisvanje javnog poziva“, navela je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla i da je dogovorena rekonstrukcija stanične železničke zgrade i obuka ljudi koji će prodavati karte.

Pre sastanka, ministarka je obišla radove na putu Pakovraće-Užice koji će, kako je najavila, biti rekonstruisan do marta iduće godine u dužini od 37 kilometara. Izvođač radova je kompanija „Ratko Mitrović“.

Ona je rekla i da je zatraženo da se u Sevojnu naknadno uradi kružni tok, a da će Putevi Srbije procenti da li je on i potreban.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se ministarki na kontinuiranoj podršci koju Vlada i ministarstvo daju za završetak radova na rekonstrukciji Fabrike vode „Petar Antonijević“ i na borbi da autoput Beograd-Sarajevo ide preko Užica, preko Kotromana.

„To je preduslovi da mladi ostanu da žive u gradu, to su preduslovi da se Užice razvija i više nego što je danas razvijeno, to je preduslov da opština Sevojno kao jedina opština koja već ima razvijenu industriju u narednim godinama ima i nove investicije i još uspešniji rad velikih kompanija kao što su Impol Seval, Valjaonica bakra i Jedinstvo“, naveo je Petković.

 

 

 

You may also like...