Mihajlović: Pruga Beograd-Bar biće rekonstruisana do 2021. godine

PODGORICA – Sledeće godine počinju radovi na rekonstrukciji pruge Beograd – Bar, na šta se čekalo 30 godina, a najrealniji rok za završetak ovih radova je 2021. godina, poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nakon bilateralnog sastanaka u Podgorici sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem na kom je potpisan i Memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Srbije i Crne Gore.

Ministarka je rekla da je Srbija posle više od 30 godina rekonstruisala prvu deonicu barske pruge, od 77,6 kilometara, Resnik-Valjevo, a da se ove godine radi projektna dokumentacija za nastavak od Valjeva do granice s Crnom Gorom.

„Iduće godine očekujemo nastavak radova na rekonstrukciji barske pruge, koji bi mogli biti završeni do kraja 2020. ili početkom 2021. godine”, navela je ona.

Uz to, rekla je, „važno je da radimo i na otklanjanju takozvanih nefizičkih barijera, između ostalog kroz uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, kakav ćemo sa Crnom Gorom imati u Bijelom Polju, jer je nedopustivo da teretni vozovi stoje osam i više sati na graničnom prelazu“.

Govoreći o auto-putu na Koridoru 11, koji će povezati Srbiju i Crnu Goru, Mihajlović je rekla da će Srbija nastaviti izgradnju Koridora do Požege i dalje do Boljara kao i da će se formirati zajednička komisija koja će odrediti tačku spajanja dveju deonica.

„Do kraja ove godine imaćemo završena 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, u martu počinjemo radove na deonici Preljina-Požega, a sledeće godine nadam se da ćemo imati projektnu dokumentaciju i mogućnost da počnemo da razgovaramo o komercijalnom ugovoru za poslednju deonicu, od Požege do Boljara, a da za oko dve godine započnemo radove“, rekla je Mihajlović.

Tanjug/Blic

You may also like...