Meštani zabrinuti zbog pada nivoa Zaovinskog jezera (VIDEO)

ZAOVINE – Žitelji Zaovina poslednjih dana su zabrinuti zato što je vodostaj Zaovinskog jezera pao. Oni se plaše mogućeg klizišta, a nisu sigurni ni kako će ovakav izgled jezera uticati na turizam.

Vodostaj Zaovinskog jezera poslednjih dana značajno je opao. Meštani se plaše potencijalnog pokretanja klizišta, kao što je to bio slučaj pre dve godine.

„Pad nivoa jezera nije dobar iz dva razloga. Prvi razlog je moguće pokretanje klizišta i remetenje života lokalnom stanovništvu, a drugi razlog je štetnost po biljni i živonjski svet pod vodom, tako da postoje i ekološke posledice“, kaže meštanin Vasilije Đurić.

Žitelji Zaovina zabrinuti su i zbog turizma. Ako se jezero ne vrati u prvobitno stanje, pitanje je da li će Zaovine i ovog leta biti jedna od najposećenijih destinacija na Tari.

„Ovaj period nije sezona kada je jezero atraktivno u smislu kajaka, veslanja, plivanja. Pretpostavljam da će nivo jezera do leta biti u normali, ali ono što sada imamo je ružna slika“, rekao je Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Zaovinsko jezero
Foto: ZooMUe

U saopštenju Elektroprivrede Srbije rekli su da za sada nisu detektovana nikakva pomeranja ni klizišta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.