„MESTA PRIVLAČNOSTI“ Vjekoslava Veke Joksimovića

PRIJEPOLJE – U okviru obeležavanja Dana opštine Prijepolje, u Muzeju je otvorena izložba fotografija „Mesta privlačnosti: spomenici prirode i spomenici kulture u opštini Prijepolje“ autora Vjekoslava Veke Joksimovića. Na 87 fotografija, Vjekoslav je prikazao spomeničku kulturu i arhitekturu istorijski i verski značajnih objekata Prijepolja i njegove okoline, ali i bogatu floru i faunu ovog kraja.

Foto: A.Rovčanin

Veka živi u saglasju sa prirodom i sve radi u službi njene zaštite. Fotografijom se bavi skoro dve decenije. Sa fotoaparatom obišao je svaki kutak opštine Prijepolje, koja se prostire na površini od 820 kvadratnih kilometara. Njegov dron ordinira nad gradom na Limu i planinom Jadovnik skoro svakodnevno, poput Beloglavog supa. Joksimović kaže, da su sve fotografije kulturno istorijskih spomenika nastale tokom ove godine, kada je i dogovorena izložba. Kao strastveni ljubitelj prirode, slike flore i faune iz zaštićenih područja načinio je tokom minule četiri godine.

Autor izložbe Vjekoslav Veka Joksimović, foto: A.Rovčanin

– Meni je drago što se prikazuju četiri zaštićena prirodna dobra, koja se nalaze na teritoriji naše opštine. Nije mi poznato da se neka druga opština može pohvaliti da ima toliko zaštićenih područja, da ima Specijalni rezervat prirode, kao što je Mileševka kod nas, da ima dva Predela izuzetnih odlika „Ozren-Jadovnik“ i „Kamena Gora“, i Spomenik prirode „Slapovi Sopotnice“ – kaže autor izložbe Vjekoslav Veka Joksimović.

Foto: A.Rovčanin

Direktor Muzeja u Prijepolju Asim Bećirović istakao je da je izložba nastavak saradnje sa Vekom, koji je prošlog leta priredio izložbu fotografija „Prijepoljska sela okom kamere“ koja je bila jedna od najposećenijih u minuloj godini.

– Namera nam je bila da prikažemo sve spomenike kulture i prirodne lepote koje Prijepolje ima. Čovek koji je to mogao uraditi je onaj koji mora dobro da poznaje opštinu Prijepolje, da je veliki ljubitelj prirode a to je bez sumnje Vjekoslav Veka Joksimović, čovek za kojeg slobodno možemo reći da je kročio na svaki pedalj naše opštine – istakao je Asim.

Foto: A.Rovčanin

Izložbu, kojoj je prisustvovao veliki broj građana, je otvorio predsednik Skupštine opštine Prijepolje Izudin Šantić. On se zahvalio Joksimoviću, što je za Dan opštine poklonio svom gradu jednu predivnu izložbu.

– Ja mislim da nemamo većeg poklona, za Dan opštine nego što nam je Veka poklonio ovu izložbu. Hvala ti na tome Veka – kazao je između ostalog u svom obraćanju Šantić.

Foto: A.Rovčanin

Izložbu je svojim stihovima upotpunio mladi pesnik Emil Bećirović, a odlomak iz knjige Branka Zejaka govorila je Aleksandra Joksimović.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.