Mesec organske hrane u decembru (VIDEO)

UŽICE-U okviru javne kampanje „Mesec organske hrane“ udruženje Agro klaster Srbije i NALED organizovali su u Užicu okrugli sto  kako bi pružili priliku proizvođačima, potrošačima i njihovim asocijacijama, predstavnicima relevantnih institucija i stručnoj javnosti da ponude rešenja za unapređenje uslova za proizvodnju organske hrane u Srbiji.

 Podaci govore o velikom potencijalu za razvoj ove grane privrede – od 2012. površina na kojoj se uzgaja organska hrana u Srbiji je udvostručena, na 13.400 hektara, broj proizvođača je povećan više od šest puta i to sa 1.061 na 6.153, a izvoz je porastao sa 3,77 miliona na 23,1 milion evra. Ipak samo 0,4% obradivih površina se koristi za organsku proizvodnju što je mnogostruko manje nego kod naših komšija iz EU (Austrija 21,3%, Hrvatska 6,1%, Bugarska 3,2%), a razlog za to su prepreke u propisima i nedovoljna podrška.

„Cilj nam je da kroz dijalog javnog i privatnog sektora zajedno dođemo do najboljih rešenja za probleme sa kojima se susrećemo. Želimo da kroz širi dijalog dođemo do toga šta je konkretno potrebno uraditi ,promeniti kako bi smo poboljšali položaj sadašnjih proizvođača i povećali njih broj,kao i površine koj imamo u organskoj proizvodnji.U Srbiji dominiraju mali proizvođači sa prosečnom veličinom poseda od pet hektara što je tri puta manje u odnosu na prosek EU“, izjavila je Aleksandra Sekulović  iz NALED-a.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić naglasio je da  mere podrške postoje u ovom gradu,ali da se na njegovom području samo jedan pčelar bavi organskom proizvodnjom.

„Mere podrške postoje,ali se one ne realizuju u potpunosti zbog toga što ne postoji dovoljno interesovanja poljoprivrednika,pa ta sredstva ostanu neiskorišćena.Mislim da je najveći problem ta nepoznanica šta nosi organska proizvodnja.Potrebno je sistemski zaokružiti proces od njive do potrošača,kako bi proizvođači znali šta ih očekuje“,rekao je Nešić.

Članica Gradskog veća za poljoprivredu Sanja Janković kaže da se iz gradske kase u Užicu od pre tri godine izdvaja novac za podsticaj organske proizvodnje.

„Sa subvencionisanjem organske proizvodnje u Užicu krenuli smo 2015.godine kada je bilo opredeljeno 500.000 a utrošeno samo 17.000 dinara.Naredne godine je izdvojeno 200.000 a utrošeno 27.000 dinara,dok je prošle godine od iste sume realizovano 17.000 dinara .Sva sredstva iskoristio je jedan pčelar koji se bavi organskom proizvodnjom meda „,ističe Jankovićeva.

Organska hrana se uzgaja bez veštačkih đubriva, sintetičkih pesticida, GMO i hormona uz strogo ograničenu i kontrolisanu upotrebu antibiotika, sa ciljem očuvanja zdravlja i životne sredine. Zbog ovih preduslova, vreme potrebno za konverziju zemljišta pre početka organske proizvodnje traje dve do tri godine što stvara dodatni problem jer onemogućava proizvođačima da zakupe državnu zemlju jer su rokovi zakupa kraći.

„Mesec organske hrane“ deo je četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

You may also like...