Mesec dana vanrednog stanja

SRBIJA – Kina je poslednjeg dana prošle godine  alarmirala SZO zbog nekoliko slučajeva neobične upale pluća u gradu Vuhanu, provinicijia Hubej pa se veruje da je novi virus, kasnije nazvan COVID 19, krenuo od lokalne pijace i odatle stigao do skoro svakog dela sveta.

Kada se epidemija pojavila i u Italiji, prvih pet osoba preminulo, već krajem februara krenule su prve reakcije srpske vlade. Stopirane su ekskurzije u ovu zemlju i uvedene posebne mere nadzora i kontrole putnika iz Italije na svim graničnim prelazima.

Prvi slučaj obolevanja od korona virusa u Srbiji registrovan je 6. marta, a već 15. marta predsednik države proglasio je vanredno stanje.

Intenzivirana je nabavka medicinske opreme, respiratora, maski kako bi se pružila adekvatna zdravstvena nega obolelima. Srbija je zatvorila granice, saobraćaj je bio dozvoljen samo za kamione koji prevoze hranu i lekove. Ukinut je međugradski železnički i autobuski saobraćaj u celoj zemlji.

Granični prelaz Kotroman prema BiH
Stroga kontrola na graničnim prelazima

Škole, fakulteti i vrtići su zatvoreni. Svi koji mogu posao obavljaju od kuće.

Najstarijim sugrađanima savetovano je da ostaju kod kuće jer su najrizičnija grupa, a 17. marta donesena je odluka da stariji od 65 godina uopšte ne smeju da izlaze napolje.

Već 20. marta muškarac (59) iz Kikinde preminuo je  od posledica COVID-a 19.

Stupila je na snagu mera zabrane okupljanja – prvobitno je bilo dozvoljeno okupljanje samo pet osoba na jednom mestu, dok je sada preporuka da na jednom mestu mogu biti samo dve osobe.

Zlatibor bez gostiju foto.zoomue

Odlukom Vlade zatvoreni su kafići i restorani, a zabrana rada se odnosi i na igraonice, kladionice, kockarnice, frizerske i kozmetičke salone, auto-perionice. Zatvoreni su tržni centri, a rade samo prodavnice i apoteke. Do daljeg zatvorene su i pijace na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a prodaja se obavlja elektronskim putem.

Do danas je u Srbiji testirano 23.398 osoba, od kojih je pozitivno na novi virus 4465. Do sada su preminule 94 osobe. U bolnicama širom Srbije nalazi se 3006 osoba, od kojih je 131 na respiratoru. Epidemiolozi su više puta isticali da se normalizacija stanja u zemlji može očekivati u junu, uz postepeno ukidanje uvedenih mera.

Policijski čas u Srbiji prvobitno je bio od 20.00 do 05.00. Prošlog vikenda u kućama smo bili 60 sati, od petka u 17.00 do ponedeljak u 05.00 sati. U petak policijski čas počinje u 17.00 i traje do utorka 21. aprila u 05.00 sati.

Naslovna fotografija Telegraf

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.