Merama aktivne politike do posla (VIDEO)

UŽICE – Za četiri mere zapošljavanja Grad Užice je ove godine izdvojio devet, a Nacionalna služba za zapošljavanje 8,8 miliona dinara. Javni poziv je raspisan 4. juna i nezaposlena lica sa invaliditetom kao i zainteresovani za samozapošljavanje mogu da se prijave do 19. juna, dok su pozivi za program stručne prakse i subvencije poslodavcima otvoreni do utroška sredstava.

Sve više nezaposlenih lica, kroz mere aktivnog zapošljavanja pokušava da reši svoj status. Od javnih radova, preko stručne prakse i subvencija poslodavcima za zapošljavanje novih radnika, ipak je najviše zainteresovanih za samozapošljavanje. Visina subvencije je 250.000, odnosno 270.000 dinara ukoliko je podnosilac osoba sa invaliditetom.

Nacionalna služba Užice
Foto: ZooMUE

„Primili smo 227 zahteva na području cele Filijale, a do sada smo odborili 68 subvencija. Na osnovu sredstava koja smo dogovorili sa lokalnim samoupravama planirano je da na osnovu 7,25 miliona dinara, koje smo izdvojili zajedno sa gradom, odobrimo dodatno Užičanima još 29 subvencija“, rekla je za portal ZOOMUE Zorica Milošević, direktorka užičke Filjale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sve ove mere usmerene su na zapošljavanje pre svega teže zapošljivih kategorija – lica mlađih od 30 godina, nekvalifikovanih i polukvalifikovanih radnika, starijih od 50 godina, tehnološki viškova, Roma, osoba sa invaliditetom i korisnika novčane socijalne pomoći.

„Kada je u pitanju Grad Užice mi planiramo da sa ovim izdvojenim sredstvima angažujemo oko 100 nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda“, rekla je Milošević.

Program javnih radova za Ženski centar u Užicu, koji se bavi reciklažom tekstila, veoma je važan i ove godine, na osnovu Javnog poziva NSZ, angažovaće tri žene sa invaliditetom.

„Za nas je ovo značajno jer radimo sa ciljnom grupom koja je nekonkurentna na tržištu i koja u nekim redovnim tržišnim okolnostima veoma teško može doći do posla“, objašnjava Marina Tucović iz „Ženskog centra“ u Užicu.

Ljiljana Grujičić već nekoliko godina radi u Ženskom centru i ovaj angažman joj, kao osobi sa invaliditetom mnogo znači. 

„Mnogo mi znači jer je teško doći do posla u ovim godinama“, dodaje Ljiljana Grujičić, koja u „Ženskom centru“ radi preko javnih radova, od kada je ostala bez posla.

Inače užička filijala NSZ potpisala je sporazume o sufinansiranju zapošljavanja sa predstavnicima šest opština Zlatiborskog okruga i to pre svega za teško zapošljive kategorije. Ukupan iznos koji Služba izdvaja za ove mere zapošljavanja je 24,8 miliona dinara. 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.