Mentorska podrška planu razvoja Užica

BEOGRAD – Na završnom događaju Projekta za mentorstvo u lokalnom procesu planiranja u cilju lokalizacije Agende za održivi razvoj do 2030. godine u Srbiji, mentorsku podršku u pripremi i izradi Nacrta plana razvoja grada Užica i opštine Sremski Karlovci u prethodnih godinu dana pružio je Republički sekretarijat za javne politike uz konsultantsku podršku Edukons Univerziteta. Projekat je finansiran iz granta koji su dodelile Vlade Švajcarske i Nemačke u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“ koji sprovodi GIZ .

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, izrazila je veliku zahvalnost finansijerima, Vladama Švajcarske i Nemačke, kao i GIZ-u koji je sproveo veoma značajan projekat za budućnost građana Užica. Posebno je istakla zahvalnost Republičkom sekretarijatu za javne politike i Univerzitetu Edukons za mentorsku i konsultantsku podršku tokom izrade najvišeg strateškog dokumenta Užica.

“U dosadašnjem procesu izrade Nacrta plana razvoja grada Užica 2023-2030. godine direktno je uključeno više od 300 ljudi, predstavnika organizacija civilnog društva, mladih, privatnog i korporativnog sektora, istraživačkih institucija i medija“, izjavio je Branislav Mitrović, član Koordinacionog tima.

Istakao je da se u narednom periodu planira širok konsultativni proces – dostavljanje predloga nacrta dokumenta svim zainteresovanim stranama, Koordinacionom timu, Partnerskom forumu. Nakon javne rasprave i analize dobijenih komentara, usvajanje dokumenta od strane Skupštine grada, očekuje se početkom novembra.

gradska kuca
foto.zoomue

“Za izradu Plana razvoja jedinica lokalne samouprave, dokumenta razvojnog planiranja najvišeg nivoa, potrebno je dobro razumevanje problema, analitičnost, jasni, relevantni i vremenski određeni ciljevi, merljivost rezultata, usklađenost planova sa budžetom, obezbeđeno učešće svih zainteresovanih strana i ciljnih grupa u formulisanju mera, kao i usklađenost sa planskim dokumentima na višem nivou”, istakla je Bojana Tošić, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike.

Prema rečima Milene Altmajer, vođe projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“, da bi se postigli ciljevi održivog razvoja do 2030. godine, neophodna je saradnja svih društvenih aktera, na svim nivoima vlasti.

“Čak preko 65% ciljeva Agende 2030 zavisi od odluka donetih na lokalnom ili regionalnom nivou. Način na koji se naša društva razvijaju lokalno je stoga odlučujući za način na koji kreiramo pravednu, ekološki odgovornu i održivu budućnost”, kaže Altmajer.

Cilj projekta bio je da se realizacijom projektnih aktivnosti unaprede kapaciteti dve lokalne samouprave za planiranje utemeljno na činjenicama i podacima i ostvarivanje ciljeva održivog razvoja kroz definisanje lokalnih prioriteta. To podrazumeva bolje korišćenje lokalnih resursa i kvalitetnije pružanje usluga građanima i privredi u skladu sa zakonskim nadležnostima.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.