Medvedi išetali iz brloga (VIDEO)

TARA – Narodno verovanje kaže da ako medved izađe iz svog brologa na Sretenje i ne uplaši se svoje senke vreme je proleću. Međutim, mrki medvedi na Tari skoro celog februara najavljuju lepo vreme.

Možda ranije, kada se tačno znalo kad je zima, a kad proleće, mrki medvedi su bili pravi predskazatelj promene vremena. Za Sretenje su temperature bile oko 15 stepeni, a tokom cele zime na Tari je samo dva puta pao veći sneg, pa su šape redovno ostajale u plitkom snegu.

„Nisu ni spavali, preko cele zime su šetali, a mi smo nailazili na njihove tragove. Sretenje ne znači mnogo što se tiče medveda“, kaže Mileva Davidović iz Sokoline.

Na Tari ima oko 60 medveda i tragove su ljudi najčešće viđali u kanjonima gde ima najviše njihovih brloga u koje ulaze s jeseni kako bi prespavali do lepog vremena. Međutim, ova atipična zima ih je izvukla iz hibernacije.

„Svaka promena vremena i otopljavanje izvuče životinje napolje, to je instinkt i potreba za hranom. Očegledno su i one zbunjene ovim promenama vremena“, kaže Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Februar je period kada mečke donose na svet mladunce, a zasigurno napuštaju zimovnke krajem marta. Ove godine će to učiniti mnogo ranije, a to dokazuju i voćke koje su spremene za cvetanje, kao i prognoze meteorologa koje lepo vreme najavljuju do kraja meseca.

 

You may also like...