Međunarodni eko kamp u Zlakusi (video)

 ZLAKUSA-U selu Zlakusa u toku je šesti međunarodni eko kamp u okviru koga studenti iz Češke,Rusije,Ukrajine,Turske,Makedonije i Srbije čiste divlje deponije u ovom mestu.

 

„Cilj kampa je da se selo Zlakusa,a kasnije i okruženje očisti,od divljih deponija koje se nalaze u ambisima lokalnih vodenih tokova i višim predelima sela,kako bi se Zlakusa proglasila prvim ekološki čistim turističkim mestom u Zapadnoj Srbiji“,kaže za  naš portal Saša Drndarević iz Etno udruženja „Zavičaj“.

Neki od stranih studenata kažu da nisu prvi put na kampu i da vole Srbiju ,zbog čeka pomažu u ocvakvim akcijama koje su daleko više rasprostranjene u evropskim zemljama.Takođe mladi volonteri poručuju da na ovaj način žele da podignu svest lokalnog stanovništva,prvenstveno dece .kako bi divlje deponije bile ružna prošlost u narednim godinama.

U okviru kampa,koji traje od 19. do 30.novembra,predviđen je i dvodnevni seminar za učenike osnovnih škola i predškolce u prirodi ,na temu očuvanja životne sredine i primarne selekcije otpada,sa ciljem podizanja ekološke svesti .

Učesnici kampa osnovcima će prezentovati i primere dobre prakse zaštite životne sredine u državama iz kojih dolaze i objasniti motive njihovog volontiranja i želje da budu korisni zajednici.

Šesti međunarodni eko kamp održava se u organizaciji Etno udruiženja „Zavičaj“,Etno parka“ Terzića avlija“,organizacije „Mladi za selo“ a prvi put pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine,uz podršku Grada Užica.

ZooM

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.