Med je lek za dug vek

PRIJEPOLJE – U Prijepolju je održana manifestacija Med je lek za dug vek. Na platou Doma kulture proizvode je izložilo 20 pčelara iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pčelari navode da u zadnje četri godine, nisu imali goru godinu u pčelarstvu i težeg načina poslovanja. Ova izložba potvrđuje da su pojedinci ipak uspeli da sa svojim pčelama ostvare odrđeni dobitak.

Babić
Foto PP Media

„Naši su planovi opsežni i dugoročni, mi razmišljamo o tome da prijepoljski med sertifikujemo, a za to nam je potrevbna pomoć šire drujštvene zajednice. Prijepoljski med je prepoznatgnjiv širom Srbije, zahvaljujući nadmorskoj visini i flori, koja je prisutna u našim krajevima. U planu nam je i izgradnja pčelarske kuće, gde bi se održavale edukacije i seminari pčelara“, kazao je predsednik udruženja pčelara Buidimir Tešević.

Predstavnici SPOC-a pustili su pogon za otkup meda, što je jedna od ključnih stvari za pčelarstvo Srbije.

„Prvo smo kupili i adaptirali prostorije, sada smo opremili pogon gde se otkupljuje med po zavidnim cenama, što je izuzetno dobro za pčelare jer su prekupci zarađiovali više od pčelara, a glavne rezultate uipravo oni postižu. Još trba da uradimo pakovanje u teglama za šta je potrebno obezbediti 370.000 eura, i da med šaljemo u maloprodaju što je izuzetno dobro za svakog pčelara“, rekaoje član IO SPOS Savo Mrdak.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.