Med je lek za dug vek

PRIJEPOLJE – U Prijepolju je održana manifestacija Med je lek za dug vek. Na platou Doma kulture proizvode je izložilo 20 pčelara iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pčelari navode da u zadnje četri godine, nisu imali goru godinu u pčelarstvu i težeg načina poslovanja. Ova izložba potvrđuje da su pojedinci ipak uspeli da sa svojim pčelama ostvare odrđeni dobitak.

Babić
Foto PP Media

„Naši su planovi opsežni i dugoročni, mi razmišljamo o tome da prijepoljski med sertifikujemo, a za to nam je potrevbna pomoć šire drujštvene zajednice. Prijepoljski med je prepoznatgnjiv širom Srbije, zahvaljujući nadmorskoj visini i flori, koja je prisutna u našim krajevima. U planu nam je i izgradnja pčelarske kuće, gde bi se održavale edukacije i seminari pčelara“, kazao je predsednik udruženja pčelara Buidimir Tešević.

Predstavnici SPOC-a pustili su pogon za otkup meda, što je jedna od ključnih stvari za pčelarstvo Srbije.

„Prvo smo kupili i adaptirali prostorije, sada smo opremili pogon gde se otkupljuje med po zavidnim cenama, što je izuzetno dobro za pčelare jer su prekupci zarađiovali više od pčelara, a glavne rezultate uipravo oni postižu. Još trba da uradimo pakovanje u teglama za šta je potrebno obezbediti 370.000 eura, i da med šaljemo u maloprodaju što je izuzetno dobro za svakog pčelara“, rekaoje član IO SPOS Savo Mrdak.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.