Master Food investirao u novu opremu uz podršku EU i EBRD

UŽICE- Master Food iz Užica se od 2007. godine bavi otkupom i preradom više vrsta jagodičastog voća – maline, kupine, borovnice i jagode. Prerada i proizvodnja odvija se pod strogo kontrolisanim uslovima što potvrđuju mnogi međunarodno priznati sertifikati. Voće otkupljuju od lokalnih uzgajivača a od pre nekoliko godina sarađuju i sa proizvođačima organskih malina. Svoje proizvode izvoze u Kanadu, Bliski istok, Španiju i Nemačku.

Putem EBRD programa za konkurentnost preduzeća, koji podržava Evropska unija, obezbedili su finansiranje za novu automatsku pakericu za smrznuto voće i liniju za pranje i kontrolu voća, sa ciljem smanjenja ručnog rada i povećanja proizvodnje. Rezultati ove investicije su povećana produktivnost, kao i mogućnost razvoja novih proizvoda.

foto.master food

„Sa novom opremom uspeli smo da povećamo ne samo produktivnost, već i kvalitet i bezbednost naših upakovanih proizvoda što nam omogućava da budemo konkurentni na tržištu, ali i otvaranje novih tržišta. Trenutno preradimo oko 2,000 tona voća svake godine, ali se nadamo da će nam ova investicija omogućiti da povećamo godišnju proizvodnju“, objašnjava Svetislav Mlađenović, direktor kompanije Master Food.

Sa planovima da investiraju u opremu, Master Food je aplicirao za kredit EBRD-a za mala i srednja preduzeća putem Banca Intesa. Kompaniji je odobren kredit a nakon što je investicija uspešno završena, Master Food je dobio podsticajna sredstva u iznosu od 15% kredita, koja finansira Evropska unija.

„Pristup finansijama je ključni faktor za rast poslovanja i konkurentnost. Zajedno sa EU podržavamo domaća preduzeća kao što je Master Food kreditima i bespovratnim sredstvima, što njihova ulaganja čini znatno pristupačnijima“, objašnjava direktor EBRD za zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli.

Kroz program za povećanje konkurentnosti preduzeća, EBRD obezbeđuje kreditne linije a Evropska unija bespovratna sredstva za mala i srednja preduzeća. Program koji se sprovodi u zemljama Zapadnog Balkana je do sada podržao preko 800 firmi da ulože u novu opremu, tehnologiju, mere za povećanje energetske efikasnosti.

U Srbiji je oko 350 preduzeća iskoristilo podršku putem ovog programa a ukupna vrednost njihovih investicija je oko 90 miliona evra. Preko čak 70 odsto investicija bile su u tehnologije koje doprinose poboljšanju energetske efikasnosti čime je omogućeno smanjenje emisija CO2 za oko 25,000 tona godišnje, što je jednako emisiji CO2 koju godišnje emituje oko 5,000 automobila.

EBRD će nastaviti da u saradnji sa donatorima i lokalnim bankama obezbeđuje povoljno finansiranje za mala i srednja preduzeća,navodi se u saopštenju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.