Maske za medicinare (VIDEO)

UŽICE – Stara izreka kaže da se na muci poznaju junaci. To se pokazalo i ovog puta. Vlasnica krojačke radnje u Užicu odazvala se pozivu jedne doktorke i organizovala šivenje maski za medicinske radnike u bolnici i Domu zdravlja.

U maloj radnji svakog dana nastaje oko 1000 maski koje olakšavaju rad lekarima na prvoj liniji fronta protiv korona virusa.

Zorica Milivojević, krojačica iz Užica sa koleginicima i unukom volonterski šiju maske za užičku bolnicu, dom zdravlja i još nekoliko ustanova. Ni časa nije razmišljala, okupila je ekipu spremnu da pomogne lekarima u ovoj važnoj borbi.

Spretne ruke prave maske

„Za sve zdravstvene radnike radimo. Za bolnicu, za Dom zdravlja za Dom starih na Zabučju za našu inspekciju“, počinje svoju priču Zorica.

Svako u ovoj složnoj ekipi, koja radi od sedam ujutro do sedam uveče ima svoj deo posla – neko secka pelene, neko sprema trakice, neko šije, spaja, pegla. Posla i previše, ali se ne žale jer znaju da rade pravu stvar.

„Mi ovde radimo dnevno 1000 maski. I to dajemo ljudima kojima treba. Znate kada uz bolnicu dođu na hemodijalizu. Stotinu pacijenata dnevno imaju, a nemaju maske, a moraju da idu na dijalizu“, kaže Zorica.

Iz Doma zdravlja i bolnice Zorici donesu materijal –  gazu, pelene, keper ili šifon od kojeg nastaju maske koje se, nakon pranja i sterilizacije, mogu koristiti više puta. Zorica i njene koleginice sve rade besplatno.

U ovoj ekipi našao se i jedan muzičar koji kaže da i šivaća mašina proizvodi neki zvuk i da se za njom snalazi podjednako dobro kao i sa violinom.

„Ja mislim da se celo čovečanstvo sada bori sa jednim imaginarnim neprijateljem. Treba svi da se ujedinimo. Ne može drugačije svi treba da damo svoj doprinos“, priča Dario Milosavljević, muzičar.

Do sada su napravili više od 3000 maski, a dnevno urade oko hiljadu. Porudžbine stalno stižu. Javljaju se i zdravstvene ustanove iz Kraljeva, Beograda pa su prve količine maski već na putu do njih. Zorica kaže da je ovo njihov mali doprinos, nemerljiv sa onim koji daju lekari u svakodnevnoj borbi protiv korona virusa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.